onsdag 24 januari 2007

Ett stort TACK...

...förtjänar Stockholm.

Stockholm län bidrar nämligen årligen med över 527 miljoner kronor till övriga svenska kommuner. Detta blir ett utslag på ungefär 500 SEK för VARJE Stockholmare. Detta för att norrlänningarna ska kunna surfa på nätet trots att de bor 30 mil från närmaste korvkiosk, för att göteborgarna ska kunna få anordna fridrotts-VM och få fortsätta att tuffa runt i sina bromsande spårvagnar, för att skåningarna ska kunna få sin bro till Danmark, för att smålänningarna ska kunna attrahera mera tyska turister, för att gotlänningarna ska kunna ha "samma möjligheter" trots att de väljer att bo på en avlägsen ö, etc.

Dessa pengar kallas utjämningsavgift och syftar på att de folktäta och ekonomsikt starka regionerna ska bidra till de glesa och mindre starka kommunerna och länen...

...eller så heter det i praktiken för i verkligheten stämmer inte riktigt detta. Göteborg som rikets näst största stad bidrar inte med en krona utan erhåller istället pengar. Värmlands och Hallands län som inte är speciellt starka ekonomiskt eller stora till befolkningen bidrar med pengar istället för att erhålla.

Stockholms och Skånes län står för i stort hela kalaset (85%). Dock så bör det nämnas att Jönköpings, Hallands, Västmanlands och Värmlands län bidrar och inte erhåller bidrag. Alla dessa är markerade blåa på kartan. Övriga 16 län i Sverige erhåller bidrag och är markerade röda på kartan.

Som enskild kommun sticker Stockholm stad ut mest då den ensam årligen bidrar med 231 miljoner. Det är nästan 2,5 gånger så mycket som den näst mest bidragande kommunen. Solna, Nacka och Huddinge är också är med på 10-topp listan över de kommuner i Sverige som bidrar med mest.

Så tänk på detta alla ni där ute som har svårt för Stockholm och dess invånare. Tänk till en extra gång. 'It is the hand that feeds you'... :-)

Så nästa gång du träffar en 08:a, stanna honom/henne, krama om honom/henne och tacka personen ordentligt :-)

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: