onsdag 3 januari 2007

Världens vackraste klubbmärke!

Givetvis så anser ju alla AIK:are att det ovan presenterade klubbmärket är det vackraste, it goes without saying. Dock så utsågs AIK:s klubbmärke till det vackraste vid en officiell tävling 1937 av den tidens största leverantör av klubbtröjor. I konkurrens med de största Engelska, Italienska, Spanska, Sydamerikanska, etc. klubbarna så stod AIK som segrare.

Så vad symboliserar detta klubbmärke. Alla vet troligen, eller kan klura ut, att AIK över den gula balken är förkortningen för Allmänna Idrottsklubben och årtalet 1891 är året klubben bildades (obs. 1 månad tidigare än lillebror djurgården). Men resten då?

Skaparen av emblemet var löparen och fotbollsspelaren Fritz Carlsson-Carling som vann en tävling 1898 där priset helt sonika var att få skapa det nya klubbmärket. Han ville återge fyra grundläggande egenskaper som AIK stod för. Dessa var tradition, styrka, framgång samt glädje.

- Tradition: Denna egenskap återges i tornen, som är hämtad från Stockholms skyddshelgon Sankt Erik. I Sankt Eriks vapen finns fem till antalet torn som är en symbol för Stockholms stadsmur. Dvs, en markering av AIK:s traditioner som försvarare av huvudstadens ära och dessutom, enligt Carlsson-Carling, en äkta Stockholmsklubb.

- Styrka: Symboliseras av intialerna A.I.K. som är kraftfullt utformade på en s.k. ginbalk. Det finns även inslag av nationalism. Inte för att Kung Gustav VI Adolf åtog sig, redan som kronprins 1907, att vara AIK:s beskyddare och förste ledamot, som senare den nuvarande Kung Carl XVI Gustaf har burit vidare. Utan det är snarare den bläckblå bottnen och gula ginbalken samt symbolerna i form av krona, sol, initialer, årtalet i guld, osv.

- Framgång & Glädje: Dessa egenskaper återges i solen som syftar på Sol Invictius (den oövervinnerliga solen), vilket är namnet på en av AIK:s fyra supportergrupper. Många begår misstaget och tror att solen i AIK:s emblem är hämtat från Solna Stads stadsvapen. Detta är fel. Solna blev stad först 1943 (var dessförinnan en del av Stockholm Stad), dvs. 6 år efter att Råsunda Fotbollstadion stod klar och 52 år efter AIK bildats på Bibilioteksgatan i Stockholm.

Avslutningsvis till de missorienterade själar (oftast gårdare) som påstår sig att AIK vara en "Solnaklubb" så hoppas jag att ovan beskrivning har löst några mysterier för er. Dessutom så bör det påpekas att AIK officiellt har tagit större delen av sina SM-tecken på Stockholms Stadion och Djurgården tagit flertalet på Råsunda i Solna. Slutligen, för att dra jämförelser med storklubbar i Europa så kallas t.ex. inte Manchester United för en "Traffordklubb" trots att de spelar i Trafford, vilket ligger utanför själva Manchester City men dock tillhör 'Greater Manchester' som kan liknas med Stockholms Län. Get the picture!
Referens: Tore Nilsson

5 kommentarer:

Anonym sa...

Till och med gårdare, bajare och annat folk i ens omgivning tvingas motvilligt erkänna att vårt klubbmärke är i en klass för sig.

Själv känner jag en barnslig lycka varje gång jag ser någon som bär det. Har kramat en främmande man på en bar i Thailand, och bjudit en annan främling på ett helrör i Finland. Båda naturligtvis bärande AIK-skölden. :)

Snart börjar försäsongen. Ölen då kanske?

Anonym sa...

Pash: Det e bara instämma, alltid en speciell känsla när man ser AIK-emblemet synligt utanför Sthlm.

Det e inte ofta man hör en gårdare påstå att de har det vackraste märket, de brukar välja ngn engelsk klubb, vilket inte e så konstigt då de har ett inarbetat 'cirkus scott'-tema med sina färger. Hockeysektionen använder alla dessa o det e lite clown-känsla över det hela. Fotbollssektionen kör på det blåa pjymaskonceptet istället :-)

Absolut, får styra ngn av träningsmatcherna o ta en ölen i samma veva. Väl mött.

Anonym sa...

Varifrån har du fått att Solna varit en del av Stockholms stad? Har så aldrig varit, däremot har de norra delarna av Stockholm (Norrmalm, Kungsholmen, etc) historiskt tillhört Solna. Solna blev Stad 1943, men har existerat som administrativt område (socken, senare kommun) sedan medeltiden.

Anonym sa...

'Tornen' som du kallar dom kallas för murkrona och det har antagits/önskats av folk som vill göra Aik's koppling till Stockholm Stad starkare att det skulle kunna ha handlat om St Erik's sigill. Dock som du säger var de 5 torn till antalet och inte denna symbol. Aik's murkrona kommer faktiskt från Gefle IF's emblem från 1882. Gefle som anses vara östra sveriges första fotbollslag och tävlade flitigt med både Aik och DIF. Där hittade Fritz sin inspiration

Aik flyttade från Stockholm 1937 och har betalat sin skatt i Solna i snart 90 år. Man är alltså skrivna där och därför en solnaklubb sedan 1937.

Hoppas detta hjälper.

Anonym sa...

Man kan ta AIK ur Stockholm, men man kan aldrig ta Stockholm ur AIK.