torsdag 11 januari 2007

Silly Season 070111

Den 24:e november förra året så skrev jag ett inlägg om AIKs silly season och spekulerade en del kring vad som skulle eventuellt hända när det gällde truppförändringar. Mycket i det som jag spekulerade i har även hänt. Tex att Moström kanske skulle gå och att en innermittfältare samt en back skulle tas in. Här nedan följer en kort sammanfattning med truppen följt av korta sammanfattningar rådande situation i avseende varje position/lagdel.

TILLBAKA (tid. utlånade): Per Karlsson (vb/mb), Robert Åhman-Persson (mf), Brwa Nouri (mf).
FÖRLÄNGDA KONTRAKT: Dulee Johnson (mf), Markus Jonsson (hb).
KLARA IN: Patrik Karlsson (vb), Alexander Gerndt (anf), Per Verner Vågan Rönning (mb), Khari Stephenson (mf), Niklas Westberg (mv).
KANSKE IN: Paval Zavadil (mf, förfrågning/tidigare intresse), Dusan Djuric (mf, förfrågning/tidigare bud?), Yildiz Oguzhan (mv, provspel), Freddy Borg (anf, förfrågning).
UTLÅNADE: Admir Catovic (anf), Nicklas Bergh (mv).
KLARA UT: Robert Johansson (vb), Marcio Saravia (b/dm), Markus Karlsson (vb), Dennis Östlundh (mf), Mattias Moström (hm).
TROLIGTVIS UT: Bernt Hulsker (anf)
KANSKE UT: Jimmy Tamandi (hb), Daniel Arnefjord (mb).

MÅLVAKT
Daniel Örlund är orubblig etta och det känns smart att variera andramålvakten, så de för speltid, som AIK gör. Bergh går till Superettan och får förhoppningsvis spela under Bo Petersons ledning. För att täcka upp tar man in, som varit i AIK förut, en annan Niklas från Väsby som får ett 1-årskontrakt. Anders Almgren tittar även på den unga Vasalundstalangen Yildiz Oguzhan som kan vara aktuell kommande år, eller nu om AIK ska köra med tredejmålvakt.

VÄNSTERBACK
Denna position har känts lite som AIKs akilleshäl under 2006. Markus Karlsson började 2006 på platsen men sen tog Tamandi över. Tilltänkte back-upen Robert Johansson hann inte debutera i Allsvenskan innan han var tillbaks i Ljungskile. Markus Karlsson har nu lämnat samtidigt som Patrik Karlsson från Gefle, som gjorde en bra säsong, har tagits in. Den senare känns som den aktuelle för startelvan, där hemvänande Per Karlsson får agera stand-in, medan Tamandi återgår till högersidan.

MITTBACKAR
Stabile Sandberg kommer att ta en av platserna. Sen återstår det att se vem som tar den andre. Nicklas Carlsson petades ett par matcher, till förmån för Arnefjord, innan han återtog platsen med bravur. Nu har vänsterfotade, och spelande, innerbacken Per Rönning hämtats från Norge. Står nog mellan honom och Carlsson medan Arnefjord är 4:e rankad innerback.

HÖGERBACK
En av allsvenskans högerbackar, om inte den bästa, Markus Jonsson som är med landslaget i Sydamerika är garanterad etta på denna position. Frågan är om Tamandi, vars kontrakt går ut efter 2007, kan finna sig i det. Jag har inget emot om Tamandi försvinner nu då jag tycker han är ett orosmoment. Får ej glömma att suveräne "högerbacken" från Superettanåret Kritian Haynes fick förlängt under fjolåret (trots att han var skadad). Kristian som för övrigt kan spela högermittfältare och hans naturliga position anfallare också.

VÄNSTERMITTFÄLTARE
Lika säker som Markus Jonsson bör Mats Rubarth vara över att ta denna plats. För övrigt ett perfekt upplägg på denna position då en ung talang, i form av Pierre Bengtsson, står bakom honom. Orosmoment är att Rubarth endast förlängde med ett år, t.o.m 2007, och hans kontrakt går nu ut, igen!

INNERMITTFÄLTARE
Känns som AIK är bra med i planeringen då Tjerna snart inte kommer att vara ordinarie på allsvensk nivå, även om han var galant i år. Khari Stephenson har tagits in som offensiv spets och känns som helt rätt person att växeldra med Dulee, som förlängde efter mycket om och men. Vad jag tycker vet ni sen innan. Upp till bevis nu Dulee! RÅP och Brwa har återkommit och kan konkurrera på den position som förra säsongen hade minst konkurrens, men som nu ser ut att bli motsatsen. Skadebenägna slitvargen Östlundh, som jag gillade, som hade svårt att ta plats under 2006 fick svårare nu inför 2007 och fick därmed lämna AIK.

HÖGERMITTFÄLTARE
En hel Kenny Pavey så är jag nöjd. Dessutom en spelsugen Gabriel Özkan bakom så är denna position AIKs starkaste. Helt rätt av Norling att göra sig av med Moström som stagnerat i utvecklingen och inte gjorde någon glad 2006. RÅP kan även spela denna position.

ANFALLARE
Wilton känns given här efter 2006 och det känns som AIK satsar vidare på Burgic, som började spotta in mål i slutet, med Mendes som inhoppare. Frågan är om AIK satsar vidare på targetspelaren Hulsker som hade svårt att komma till sin rätt förra året och fick spela på vänstermittfältet. Han är en värdefull spelartyp och kanske behövde 2006 för att "komma in" i spelet men det känns ändå som anfallskonkurrensen är för hög. Dessutom är talangen Alex Gerndt värvad och Catovic är ett telefonssamtal iväg i Väsby. Lägg därtill en skadefri Haynes.

UTGÅENDE KONTRAKT 2007
Jimmy Tamandi - Tror försvinner från klubben under året, inte förlängt.
Nicklas Carlsson - Hoppas att AIK förlänger, redan nu. Bra karaktärsspelare och mittback.
Kenny Pavey - Har en förlängningsoption som med största sannolikhet kommer att användas.
Daniel Tjernström - Sista säsongen?
Mats Rubarth - Hoppas verkligen Mats förlänger och avslutar karriären i AIK, vilket jag tror.
Robert Åhman-Persson - Problemfri och normal förlängning kommer göras.
Hursomhelst så hoppas och antar jag att AIK följer sin policy, till skillnad mot Bajen, och börjar dialogerna med dessa spelare och deras ev. framtid i AIK redan nu.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra genomgång där. Pavey är en spelare som vi inte får förlora, och som jag tror kommer att vara huvudperson i vägen mot guldet - 07.

Maverick sa...

Pash: Kan bara instämma, det jag såg av Pavey innan han gick sönder var en spelare som var för bra för allsvenskan.