söndag 9 december 2007

Dulee och media 2.0

För ganska exakt ett år sedan så skrev jag om vad det här inlägget kommer att handla om. Dulee Johnson och media, därav så kallar jag detta inlägg "2.0". Inlägget som jag skrev om förra året handlade om den kontraktskonflikt Dulee hade med AIK. Via media så baktalade han klubben medan AIK, genom Charlie Granfeldt, gjorde allting rätt, i mina ögon sett, då man inte valde att ta diskussionen via kvällstidningarna. Inlägget är till denna dag det mest lästa på bloggen. "Konflikten" löste sig och till skillnad mot AIK så stod Dulee med ett mindre åtråvärt rykte om sig, att använda media för sin egen vinning, vilket fick många gnagare, inklusive mig själv, att reagera. Utan att gå in på vad som sades, gjorts osv. så kunde ingen blunda för att Dulee gjorde fel att överhuvudtaget tala med journalister, istället för att sköta det hela internt, oavsett om han enligt egen utsago blev feltolkad/felciterad, etc. Felet låg i att han valde att tala med Aftonbladet/Expressen istället för AIK, punkt slut.

Som sagt, många var skeptiska mot Dulee inför säsongen och hans krav på prestation höjdes där med då han hade mycket att bevisa (inte minst för den löneförhöjning som AIK gick med på). Detta var något som han infriade då han ansågs vara en av lagets mest tongivande spelare med en hög lägstanivå. Han röstades bland annat fram som AIK:s tredje bästa spelare under säsongen här på bloggen och fick helhetsbetyget "Mycket Bra".

Men så var det dags igen, tydligen. Ännu en skandalrubrik i tidningarna gällande Dulee. Denna gång så har han blivit anmäld för olaga hot mot en tjänsteman på vägverket för att senare snacka med Expressen om det hela. Som gnagare kanske man numera ska ta det som ett säkert vintertecken. Jag menar att det t.ex. känns troligare att Dulee figurerar i negativa kvällstidningsrubriker i slutet av året än att det blir snö på julafton i Stockholm. Ungefär som att det säkraste vårtecknet är att Hammarby förlorar bandyfinalen på Studenternas i Uppsala.

Bakgrunden till årets incident är att Dulee var på vägverket för att erlägga teoriprovet för körkort. När han kom till vägverkets lokaler så hade han inget giltigt svenskt ID, i enlighet med vägverkets krav, utan endast sitt liberianska pass. Denna ID-handling accepterades följaktligen inte och det är här de olika historierna går isär. Enligt vägverket blev Dulee irriterad och hotfull mot en kvinnlig tjänsteman. Dels för att svenskar var inkompetenta, dels för att de inte kände igen honom som elitspelare i allsvenskan och till sist för att de vägrade låta honom ta provet. Han attackerade tjänstemannen verbalt. Enligt Dulee så var han den utsatte och nekar till att han var den som gick aggressivt fram. Han menar att han var den som försökte lugna ner den påstådda konflikten då vägverkets tjänstemän brusade upp sig. Han känner sig förfördelad och att han blev nedvärderad i bemötandet till följd av hans bakgrund. Han har följaktligen polisanmält vägverkets tjänsteman. Det återstår att se hur åklagaren kommer att se på det hela och om han eller hon väljer att gå på vägverkets sida, då två statliga tjänstemän ligger bakom anmälan mot en tidigare dömd civilperson, så riskerar Dulee fängelsestraff.

Jag väljer att tro att detta är något som kommer att rinna ut i sanden. Dels då ord står mot ord men även då medias rubriker har förstorat incidenten, vilket jag tror åklagaren tar hänsyn till. Dessutom så har AIK aviserat att de står bakom Dulee till fullo. Hursomhelst, anledningen att jag tog upp detta var inte för att spekulera i vem som har rätt eller fel i det som har hänt. Det vet bara de två tjänstemännen på vägverket och Dulee. I mina öron låter det som att det har varit en hel del "lost in translation" i diskussionen mellan vuxendagiset vägverket och Dulee, som trots allt efter 8 år i Sverige borde veta att medborgarna i detta land egentligen bara är personnummer.

Anledningen att jag tar upp det hela är att Dulee återigen tillåter kvällstidningarna att göra en större sak av det hela genom att svara på frågor. Nu menar jag inte att Expressen hade kört nyheten om Dulee inte kommenterat, tvärtom. Dock så skapar Dulees olika kommentarer ytterligare material och stoft för dessa skvallerjournalister så man dagen efter kan köra en "följa-upp"-artikel och därmed dra hela grejen längre… Att han själv är medveten om att det blev fel när han talade med Expressen bekräftar han nu på sin hemsida, något som jag anser han borde vetat sen förra året...

Excellente David Fjäll på FANTV följer som vanligt upp det hela på ett bra sätt, och dödar därmed Expressens fortsatte frammarsch, när han intervjuar Dulee här.

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: