onsdag 25 april 2007

Allsvenskan: AIK vs Hammarby IF 1-0

Igår gick AIK:s första derbymatch 2007 av stapeln. Derbyn är speciella, riktigt speciella, som alla i 08-land vet. Det är inte bara själva matchen utan under en veckas tid har förväntningar och analyser florerat mellan polare likt media som har fyllt sina sportbilagor med alla möjliga scoops. Ena dagen är man optimist för att sedan gå över till att vara lite småskeptisk för att sen gå tillbaks, osv.

Robert Laul på Sportbladet (ni vet han som "var på Norra i IFK-tröja") hade under gårdagen släppt den påstådda AIK-elvan samt hur herr Norling skulle formera laget. Något förvånande så visade det sig vid matchstart att AIK-lägret inte hade skiftat något, dvs. överraskningsmomentet fanns inte. Tycker det personligen är kul att en tränare vågar avvika från en grundformering och köra alternativ, tyder på styrka när det lyckas.
.
AIK med en 3-5-2 uppställning hade Tamandi långt uppe i banan för att plocka bort Bajens Zengin. Samme Zengin som för övrigt fick en inslängd tändare på handen när han skulle slå en frispark. Det ironiska var att han istället tog sig för ansiktet och låg raklång på marken, smygförberedning för Serie A? Backlinjen innehöll initiellt Vågan Rönning (som räddade en rullande boll på mållinjen) samt mittbacksgeneralerna Nicklas Carlsson och Niklas Sandberg. Noterbart var att Sandberg nu låg till vänster om Carlsson, likt ifjol, vilket är så de spelar bäst. Bra att du tog mitt tips Rikard :-) Daniel Örlund gjorde en kanonmatch i målet och räddade t.o.m avblåsta offsideskott från nära håll. Det känns skönt att Örlund visade styrka då han har varit något tveksam i de inledande matcherna utan att vara dålig. Kantspelet blev lidande för AIK:s del då man använde en markering samt hade offensiva spetsarna centralt. Kenny Pavey jobbar hursomhelst som en pitbull men fick inte så många bollar att leka med. Centralt hade man all-around-spelaren, tillika lagkaptenen, Tjerna som förvirrade Bajarna då han hjälpte Dulee nere i banan. Matchens spelare, likt förra, var Wilton som lyser av självförtroende. Topparna Mendes och Burgic gjorde en godkänd insats. Två riktiga måltjuvar som ligger och nosar där framme och som även passar bra tillsammans.
.
Matchen började jämnt med halvchanser åt båda hållen. Bajen hade dock en farlig boll inne i boxen innan AIK i den 12:e minuten kontrade in 1-0, vilket även skulle bli slutresultatet. Ett samarbete mellan de tre topparna Wilton, Burgic och Mendes, där den senare avslutar iskallt inför den Norra läktaren. Efter målet följer fler halvchanser från AIK:s sida innan Bajen tar över spelet och för matchen, föga förvånande då man är det jagande laget. AIK genomförde nu en övergång från 3-5-2 till en defensiv 4-4-2 uppställning. En signal att man spelade på resultatet. Man blev dock lite orolig när ens lag ska spela på resultatet i en timmes tid. Var ju trots allt bara ett mål som skiljer och shit happends (Arnefjord mot H-borg). Bajen jobbar sig än mer in och har två riktigt farliga chanser innan halvtidssignalen går. I andra halvlek så gör AIK några taktiska byten för att matcha den nya uppställningen, klokt av herr Norling. Laget blir riktigt stabilt och Bajen kommer egentligen inte till några riktigt farliga chanser i den andra halvleken. AIK visar styrka genom att hålla sin ledning, vilket ändå kändes vågat då en kvittering hade svidit enormt.
.
Trodde inför matchen att AIK skulle vinna med 2-0 där defensiven skulle prioriteras, vilket visade sig vara fallet. Laget gjorde sin starkast defensiva insats hitills och höll nollan välförtjänt. Hade dessutom sagt att Pavey skulle näta i den 14:e minuten till Tony Tyson. Blev en miss på en minut och Mendes stod istället för målet. Efter matchen blev det segeröl i stan. Spottcobran och jag hade slagit vad där förloraren stod för ölen. Hon var lagom glad efter slutsignalen och blev väl än gladare när undertecknad senare påpekade att det var det lättaste vadet någonsin :-) Men om man håller/spelar på Bajen så bäddar man för det själv... För övrigt över 30 000 pers på Råsunda där Norra läktaren växeldrog med den västa och den östra i sång. Sportbladets tycka-till-praoelev kan skita ner sig när han påstår att Bajen fans hördes, var något tyst där under andra halvlek.

Andra bloggar om: , , ,