tisdag 17 april 2007

Allsvenskan: IFK Göteborg vs AIK 1-2

AIK inkasserade för några minuter sedan sin första 3-poängare för säsongen när man vände och vann nere i Göteborg.

AIK är ett lag som väcker känslor och engagerar folk. Klubben är den med överlägset högst publiksiffror men är även den som är mest hatad, framförallt utanför 08-området. Black Armys slogan 'Må de hata oss, blott de frukta oss' är med andra ord legitim. Det betyder även att det finns väldigt många som gärna ser att det går dåligt för det svartgula laget, än mer när de som i år är en tippad guldkandidat.

Därför så var det föga förvånande att media började skriva ner AIK efter premiären. Det var en premiär som borde slutat 0-0 men Kalmar hade flytet och fick in ett mål. Hursomhelst så finns det nog en del journalister som gärna ser att det svartgula laget får lite grus i maskineriet. Dels för att med AIK i rubrikerna säljer tidningarna bättre men även för att en hel del tippade laget helt fel förra året. Om man tippar Trelleborg eller Gefle totalt fel så bryr sig inte folk. Däremot om man tippar en storklubb långt ner får man vara beredd att äta upp det om det blir tvärtom.

I och med att AIK spelade sist i denna andra omgång så har laget "sjunkit" i tabellen under tidigare dagar då övriga allsvenska lag har spelet och tagit poäng. Rubriker som att spelsystem är sönderlästa, att en nykomlings andra säsong (föresten, AIK nykomling i allsvenska sammanhang?) är svårare, etc. har florerarat, trots att säsongen knappt börjat. Aftonbladet vevade nu ut senast "AIK:s skadekris" som rubrik. När man granskar artikeln så är det sedan innan långtidsskadade Haynes och Khari samt småskadade spelare som är tillbaks kommande omgångar denna kris handlar om.

Innan dagens match hade jag en känsla över att Göteborg skulle få känna på AIK-spelarnas revanschlusta över premiären. 15min in hade Göteborgs icke-registrerade spelare Jonathan Berg, som fått dispens av SvFF, satt 1-0 på frispark. Aftonbladets snabba rubrik löd "Bergs drömmål" och en annan började spekulera i om att AIK skulle inleda säsongen med två förluster, varav en mot ärkerivalen Göteborg, där man dessutom inte gjort mål.

Likt förra årets möte med Göteborg, där man låg under med 1-0 i halvlek, så lyfter sig AIK i andra halvlek och Lindholms fysiska träning visade sig vara bättre kontra motståndarnas. Burgic kvitterar till 1-1 efter snyggt spel av debuterande norrbaggen Vågan Rönning på vänsterbacken. AIK byter sedan in offensiva spetsvapen i form av Rubarth och Mendes, två spelare som kan löpa sönder trötta försvar. Med mindre än 5min kvar av ordninarie tid nätar Wilton, som var matchens bäste spelare, på frispark och herr Norlings taktik har än en gång visat sig. :-)


Andra bloggar om: , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

83 gnagare omhändertagna!!! Sicka tomtar!!!

Anonym sa...

Maverick: Helt sagolikt skön seger. Det såg inte så kul ut dom första 30 minuterna, men sen började spelet komma igång. Lycka! :) Nu är det bajen nästa! Kommer du ner?

anonym: Tyvärr är det inget ovanligt i samband med större bortaföljen till matcher. Sen att polisen är väldigt pigga på att plocka in folk bidrar rätt bra också. Det som oftast står i tidningarna är att detta gäller ALLA lag som åker med större följen på bortamatcher. Däremot så är det bara AIK som får rubrikerna.. AIK berör.

Anonym sa...

Pash: Känns skönt att AIK kan vända på steken o komma igen o dessutom ta ledningen, tyder på styrka, speciellt i bortamatcher. Siktar på att komma ner t derbyt, får höras framöver när datumet närmar sig.

Anonym: Tycker Pash sammanfattar det bra, så se ovan. Kan tillägga att det var ngt underligt att Gbg lanserade matchen som "familjematch" då det, tillsammans med AIK-DIF, e den största högriskmatchen. Fick det att låta som att det var Trelleborg-Gefle som skulle spela. Sen hur man lägger rutterna för de olika supportrarna innan matchen kan ju även det ifrågasättas.

Anonym sa...

Maverick:
Ruskigt skön seger igår, nu ser man återigen ordentligt fram emot den här säsongen. Nu ska väl inte bajen vara något problem?!? Klart du måste ner från Uppsala till den matchen.

Anonym:
Kommentarer överflödiga eller...