måndag 9 april 2007

Allsvenskan: AIK vs Kalmar 0-1

Då var premiären avklarad. Eller snarare genomförd då AIK fick se sig besegrade mot gästande Kalmar. Med tanke på försäsongsresultaten och förväntningarna inför säsongen så känns det hela givetvis som ett anitklimax.

Dagen började strax innan kl.10 då jag nyvaken tittade ut genom fönstret. Småchockad såg man att ett vitt snötäcke hade lagt sig på marken under natten. Med tanke på de senaste veckornas fina väder, med sporadiska värmeböljor och strålande sol, så kändes detta givetvis typiskt. Det är så klart att det är snö när vi ska spela... Hursomhelst så var äntligen premiärdagen här. Man hade längtat ett bra tag. AIK har känts välorganiserade och att klubben äntligen, efter ett antal säsonger, nu färdas på rätt väg med rätt folk vid rodret.

Tidsoptimist som jag är anlände jag minuter efter att AIKs spelarbuss hade passerat Råsunda. Jag mötte upp Tony Tyson och hans gamla lumparpolare i Solna centrum där vi satte oss på en pizzeria. För övrigt pizza andra dagen i rad. AIK-fostrade Andreas Jämtin, numera i HV71, satt med AIK-halsduk och diskuterade det övriga gäster, inklusive oss, gjorde, dvs. slutresultat. Jag hade sen innan tippat 3-1 och även om snön fick mej att börja tro på en målsnål tillställning så ska man ju stå fast vid första känslan.

Tillsammans med Tony Tyson begav jag mej sen mot baren Styffes där vi slöt upp med Mr.Pash och hans vapendragare. Två riktigt trevliga lirare som vi stod och snackade med fram till matchstart. Pash fick dessutom äntligen sin vinst, i form av en stor stark, för fjolårstippningen av de sista omgångarna.

Matchen då... Ja vad ska man säga. Det var en chansfattig tillställning mellan två tippade topplag. 0-0 speglade egentligen matchen. AIK började bättre men sen fick Kalmar sitt mål som tillkom av det media just nu kallar "försvarsmiss". Denna miss uppkom då Kalmars brasse Ari tydligt (jag och Tyson stod precis vid situationen) fick med sej bollen med handen/armen, vilket ställde delar av AIKs backlinje då de signalerade hands åt domaren. Domare Ingvarsson friade och markeringen på Kalmars andra brasse Cesar Santin existerade inte. 1-0. Nu skyller jag dock inte på hands. Däremot så noterar jag bara att Svff:s förhållningslinjer är lika med varmluft. Svff har inför i år gått ut med att domarna ska vara mer konsekventa, dvs. hårda, när det gäller bollberöring med handen. Detta då definitionen av vad som är medvetet kontra omedvetet varit ganska diffus.

Domare Ingvarsson gjorde sig än mer populär denna dag då han varnade Hulsker för "snack" och senare inbytte Mendes för "filmning". För övrigt, ingen Kff-spelare varnad. Ingvarsson som tydligt inte lyckats jobba bort julmaten hade svårt att hänga med i spelarnas tempo. Detta påvisades då han vid ett par tillfällen inte observerade spelargruffen som ägde rum bortom bollens spel. Helt rätt inställningen Pavey, Rubarth, Carlsson och Hulsker. Vem hade tippat på att dessa herrar skulle vara hetlevrade :-)

Kalmar valde som väntat att backa hem och spela på 1-0. AIK bytte in två anfallare för att sätta press. Dock så hade man svårt i den sista tredjedelen och kom ej till några farliga avslut förutom Hulsker, vars nick (?) Wastå gjorde hans livs räddning på, och ett par halvchanser.

AIK sökte centrala vägar istället för sitt lyckosamma kantspel från ifjol. Detta ledde allt som oftast till att bollarna lyftes istället för att spelas på marken. Mittbacksgeneralerna Sandberg och Carlsson skötte sig i defensiven. Däremot syntes det att Carlsson, i år på vänsterplatsen, var bättre i uppspelsfasen på fjolårets högerplats, dags att switcha tillbaks Norling? Nye Patrik Karlsson gjorde en godkänd debut. Dock såg man att han inte är van vid det offensiva AIK gentemot hans förra defensiva Gefle. Då och då låg han fel när han tillsammans med Rubarth skulle växeldra på vänsterkanten. Blek Rubarth för övrigt, vilket kanske var föga förvånande då han varit sjuk större delarna av försäsongen och inte kunnat gå för 100. Tamandi på högerkanten lekte lite för ofta Roberto Carlos då han lämnade luckor bakåt, framförallt för Kalmars Ari. Ett orosmoment helt enkelt. Pavey på högerkanten tillhörde en av AIKs bästa spelare för dagen. Dulee, som dagen till ära färgat håret a la Dennis Rodman, glänste till sporadiskt även om han ibland blir som en "tredje mittback". Tjerna fick vid dessa tillfällen följaktligen ta ett steg ner i banan, vilket gjorde att Wilton blev som en offensiv mittfältare med Hulsker ensam på topp. Positionerna blev dock bättre efter andra halvleks byten.

Givetvis surt med en torsk, var lite för bra för att vara sant under försäsongen. Kalmar är dock inget brögäng men klart man är besviken med förlust. Nej, det är bara nya tag som gäller nu. Nöta mer på uppspelsfasen, att det går snabbare och mer på marken samt kantspelet, så ska det ordna sig nere i Göteborg mot IFK nästa tisdag. Spelidén och grunden finns trots allt där, vilket känns betryggande. För övrigt över 26 000 pers på premiären!

AIKs Hulsker är något irriterrad efter denna duell med Kalmar-spelaren då den senare faller. Samme Kalmar-spelare blev varse om varför man inte ska filma vid sidlinjen mot Norra. Han hade troligtvis sin månadslön i form av mynt på sig när han reste sig upp.

Andra bloggar om: , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Detta var matchen som aik skulle vunnit för kunna slåss om guldet. Nu väntar 4 mkt svåra matcher med max 2 p i utdelning. Så innan omg 6 och mötet med BP så kommer aik ligga på 14e plats. Hoppas styrelsen har is i magen och inte sparkar sina tränare. Det tror inte jag. Kom i håg var du läste det först!

Anonym sa...

IFK Sillstrypare - AIK på tisdag slutar 0-4, derbyt därefter slutar 2-0 t AIK, kom ihåg var du läste det först :-)

Guldet borta, lite väl tidigt va? Kolla inledningarna på guldsäsongen för AIK -98 el. när Bajen vann...

Anonym sa...

Maverick
Skitmatch i måndags men bara att ta nya tag, inte värre än BP iallafall... Ska du ner på derbyt? Tänkte hitta till norra då, några kalla innan?

För övrigt varför Airbob som smeknamn på gårdaren?

Ha de bra!

Anonym sa...

Sambuca-Sebbe: Ja, det var inget vidare i måndags. Tror på revanschlusta i laget som leder t 4-0, dvs. överkörning, av IFK borta på tisdag.

Siktar på att komma ner t derbyt, Tony Tyson fyller år dagarna innan oxå. Får ta o höras framåt matchdagen, några kalla låter aldrig fel :-)

Airbob fick han som namn när han full på en firmafest försökte stava till "bira" fast tryckte för många gånger på knapparna o "Airbob" blev istället resultatet.

Anonym sa...

Krossa IFK Sillstryp! Hoppas ditt tips slår in till fullo! Ha de gott!