måndag 11 juni 2007

Allsvenskan: AIK vs Örebro SK 1-1

Känns som det inte är första gången man skriver att AIK förlorade poäng trots att man var det bättre laget. Återigen så handlade det om oförmågan att sätta bollen i nät eller snarare få lite flyt med sig. Ett lag får både stolpe ut och stolpe in under en säsong brukar det heta, dvs. det jämnar ut sig. Dock upplever jag att "oturen" hittills har kommit i mer avgörande matchtillställnigar än ifol. Vi har inte vunnit några skitmatcher, vilket man måste göra för att ta guld.

Egentligen kan dagens matchrefererat hämtas från någon av de tidigare matcherna mot Kalmar, Helsingborg eller Halmstad. Man var det bättre laget återigen. Man förde spelet. Man gjorde för få mål. Man raderar inte ut chanserna som släpps bakåt och släpper därmed in mål.

Man hoppades att landslagsuppehållet kom lägligt för laget då man skulle få tillbaks spelare från skador samt kunna fokusera på offensiven. Visby Gute kördes över med 8-0 i träningsmatch där alla tillgängliga anfallare nätade. Dessutom så hade spelet i de avslutande matcherna stigit i kvalité trots uteblivna poäng. Första 35min mot DIF var säsongens bästa. Alltså, man nästan räknande med en given seger mot Örebro. Eller som jag sa till polaren: "...om man ska vara med i guldjakten i slutet så behövs det att man har tagit sina 'enkla poäng' ".

Herr Norling ställde upp med en nykomponerad 4-3-3 uppställning där Khari och Haynes spelade från start. Örlund stod framför en backlinje innehållande Jonsson och Karlsson på varsin kant samt Carlsson och Arnefjord som mittbackslås. Dvs, en av AIK:s bäste backar hittills, Jimmy Tamandi, var petad. Mittfältet bestod av Dulee och RåP som spelfördelare samt Khari som låg längre upp i banan. Wilton bildade anfall med Haynes och Mendes på varsin kant. Noterbart var att lagkaptenen Tjerna var petad.

AIK tog ledningen snabbt i de första minuterna. Enda problemet var att domare Åke Andreasson verkade ha rökt på inför matchstart. Detta då han tillätt Wilton som blev fasthållen att få avlossa ett skott istället för att blåsa av spelet. Dvs, fördel av boll. Men när bollen sen går in så väljer han att blåsa av och peka på punkten där frisparken nu plötsligt ska slås! AIK trummade vidare trots det och Haynes känns som klippt och skuren för rollen som ytter. Synd att Rubarth var borta då Mendes inte passar fullt lika bra in i rollen. Dessutom blev det lite problem för Dulee när RåP "konkurrerade" om att starta anfallen. Laget blev senare kompenserade av domaren när de fick en lättförtjänt straff. En möjlig kompensation för det som hände innan. Säkre straffskytten Jonsson rullade in 1-0. Detta höll sig till första anfallet i andra halvlek. Mindre än en minut in i andra så drog Örebros Rådevåg på ett långskott som Nicklas Carlsson verkade ignorera totalt när det gäller att täcka, eller iaf att försöka. 1-1 som blev slutresultat. Khari fick senare ett mål bortdömt till följd av offside i en 'fifity-fifty-situation, dvs. hugget som stucket där "fria före fälla" sägs ska gälla. Dock inte för domare Andreasson som även var virrig i varningsbesluten mot de båda lagen. Bra för dagen var Örlund som stod för ett par starka räddningar, Khari som var drivande miffältsmotor (i hans comeback också!) samt som vanligt duktige Wilton längst fram. Kul att de tidigare skadade Haynes, Khari och Özkan (inhopp) alla kunde spela. Hoppas på att Rubarth snart är åter redo för spel samt att en anfallare med klass värvas och kan komma in när Nisse anländer.

AIK har enormt oflyt just nu att få in 2:an i matcherna. Istället så får motståndarna kvittera och då verkar det vara Mission Impossible att göra något. Tvärtom om mot fjolåret då man kunde vända matcher. Man klarade det visserligen mot IFK Göteborg i år, när man vände 1-0 till 1-2. Dessutom har AIK enorma problem att göra mål, framförallt när man har offensiv strategi. Man har hittills i år inte lyckats göra mer än 1 mål i någon hemmamatch! 3 mål på 5 matcher hemma!

Många talar om att en ny anfallare behövs illa kvickt. Så är fallet. Men det är minst lika viktigt att man börjar med att stärka upp grunden, dvs. defensiven. Det är så man bygger fotbollslag. Det ska räcka för AIK att göra ett mål och fortfarande ta hem alla tre pinnar, den känslan infinner sig inte idag. AIK har endast hållit nollan i 2 matcher av 9.

Andra bloggar om: , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Örlund bra för dagen? Jag frågar mig hur är det med Ölunds avståndsbedömningar? Är det något som en målvakt bör ha kanske? En trygg målvakt är kuggen i en lugnt och sansat spel. Örlund var vid två tillfällen på väg att skämma bort ÖSKarna genom att missbedöma ett inlägg med sisådär två meter vilket resulterade i ett träff i insidan av stolpen. Nr 2 i avståndsbedömnings, Örlund ska springa ut och rensa bollen men kommer än en gång 2 meter efter. Även denna gång har AIK tur då Ösk visar sin orutin genom att slå bollen över öppet mål. Är man född i Enskede-dalen och har Enskede som modersklubb blir man lätt förlåten. Värt att tillägga är att Örlund gjorde några kanon räddningar under matchen. Men eftersom AIK gör så många spel mål på hemma plan så är det extra viktigt att keepern håller tort.

Vill man ha en spelare i laget som saknar känsla i tillslaget, moral för klubben och börjar grina när han inte får spela en match. Denna spelare får spela oavsett prestation under matchern. Han blev dock avbytt mot ÖSK. En ny Kebbebe är född. Det var ”NYA” Kebbebe som var upprinnelsen till 1-1 målet genom att slå en onödig och livsfarlig passning rakt in i gapet till motståndarna. Sen att Nicklas Carlsson skämmer ut AIK genom att visa hans bollrädsla genom att vända ryggen till när Rådevåg sköt 1-1 målet.

Oskärpa under andra halvleks 34 sekunder blev AIK fall under söndagen.

Ej godkänt får ”NYA” Kebbebe (ingen kommentar behövs), Niklas Carlsson (pinsamt av en mittback att vända ryggen till), Örlund (Var väldigt ojämn).

Anonym sa...

Pessimisten aka Tyson: Örlund har inte alls vart lika stabil som ifjol. Han har sviktat o faktsikt gett ett nervöst taffligt intryck alldeles för ofta. Såna aspekter fanns mot Örebro men man ska inte glömma hans aktioner i ÖSK:s klara målchanser, främst genom Antonen, där Örlund ingrep stort.

Dulee gjorde väl en av sina sämsta matcher i den svartgula tröjan. Kanske snart dags att flytta upp hnm i banan.

Carlsson agerande på målet var ngt signifikativt minst sagt för AIK:s defensiv hittills i år...