tisdag 19 juni 2007

Allsvenskan: Gefle IF vs AIK 0-0

AIK lyckades inte få hål på Gefle häromdagen och fick endast 1p med sig från den 10:e allsvenska omgången. De svartgula hade inför Gefle-matchen lagt ytterligare vikt på förberedelser och åkte upp till Gävle dagen innan för att slippa bussresa på matchdagen. Detta trots att Stockholm-Gävle inte är en omfattande resa.

De svartgula hade fixstjärnan Wilton samt unge talangen RåP avstängda inför matchen. Givne Örlund fick återigen ha Carlsson och Arnefjord som mittbackslås framför sig. Denna konstelation har fungerat i stort sätt felfritt sen Sandberg försvann. F.d. Öster-spelarna Markus Jonsson och Patrik Karlsson tog varsin ytterbacksplats. Den senare som förra året återfanns just i Gefle var tillbaks på Strömvallen nu för första gången. Özkan tog plats i startelvan första gången i år och på innermittfältet återfanns Tjerna och Dulee. Kristian Haynes tog vänstplatsen och Hulsker och Mendes bildade anfallspar.

I det regniga vädret började hemmalaget något bättre. Chanserna var få och spelet anpassades efter förutsättningarna. Dvs, det blev väldigt enkelt att ta det långa alternativet för spelaran i uppspelsfasen. Samma sak på mittfältet där passarna gick mycket i sidled för att inte ta några risker. AIK var det ledande laget efter de första 10min. Dock så var inte spelet någon fröjd eller som kapten Tjerna uttryckte det : "det var inte bra men det var inte dåligt...". De positiva tendenser med kombinationsspel, likt ifjol, som vi har sett de senaste matcherna var som bortblåst. Plastgräs, taskigt väder och en press att vinna. Alla ingredienser bakom saknaden av spelet. Men i och med att AIK har ett på pappret bättre lag än Gefle så kunde man fortfarande föra matchen.

Återigen så hade AIK otur med domare gällande felbeslut i den susta tredjedelen. Inbytte Kenny Pavey sköt ett skott som tog på en Gefle-försvarares hand i boxen, något som domarkåren inför i år skulle vara extra observanta på (som det hette). AIK-spelarnas nuvarande frustration visades även vid detta tillfälle. Annars hade Tjerna ett skott i stolpen. Khari Stephenson som även byttes blev en energiinjektion och var en av matchens bästa spelare. Carlsson, Örlund, Tjerna och Pavey var övriga bra spelare. Den senare som tog för sig mer i stil med förra året. Synd bara att han inte fick tillräckligt med bollar. Anfallarna Hulsker och Mendes hade ingen av deras bättre dagar på jobbet. Hulsker som bara nätade mot just Gefle ifjol utgick efter en halvlek.

Summering: Lagmaskinen AIK har inte klickat likt ifjol, vilket har nämnts här tidigare. Man är offensivt beroende av ett fåtal spelare, framförallt Wilton, att göra något individuellt. Detta gör att behovet av en klassanfallare har ökat ytterligare. Det känns jobbigt att behovet är onödigt stort. Lagmaskinen som var styrkan saknas dock. Noterbart är att efter 10 omgångar så har AIK gjort minst antal mål i serien, en plats man delar med BP och GAIS. Ifjol gjorde man flest mål totalt. Dessutom så är det bara Markus Jonsson som har gjort mål förutom de tre anfallarna Wilton, Mendes och Burgic. Ingen mittfältare med andra ord... Positivt är att man sen derbyt har stabiliserat försvarsspelet så det känns stabilt. Förhoppningsvis rubbas inte detta när man nu snart tar in Nisse i backlinjen.

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: