onsdag 2 januari 2008

Förlust: Pablo Monsalvo och Nicolas Escobar

Det började ryktas på Gnagarforum för några dagar sen att AIK:s argentinske mittfältare Pablo Monsalvo var på väg att lämna klubben. Östra Filosofers Sällskap spann vidare på ryktet i ett inlägg som nu häromdagen visade sig vara sant. AIK bryter med Monsalvo när man utnyttjar en inskriven klausul som gör att man inte behöver bistå spelaren den kvarvarande lönen på det 3-årskontrakt som skrevs för några månader sen.

AIK etablerade ett argentinskt samarbete i somras via den norske agenten Terje Liveröd där anfallsduon Mauro Ivan Óbolo och Lucas Valdemarín var första brickan i samarbetet. Det blev succé direkt och några månader senare återfanns två nya argentinare i form av mittfältaren Pablo Monsavlo och den unga anfallaren Nicolas Escobar som fick ett provkontrakt med Väsby. Förväntningarna var höga på Monsalvo, som av fansen sågs som en mittfältare som nu skulle färga den pågående guldstriden. AIK och Ola Andersson deklarerade omgående att värvningen av Monsalvo var tänkt till 2008 men att man fick ett tillfälle att plocka över honom tidigare, en bonus, och att det var skulle vara orättvist mot honom att förvänta sig under då han inte hade spelat tävlingsmatcher på 3 månader. Hans meritlista med över 200 matcher i Argentinas två högsta serier var dock mer än "good enough" för oss fans att medvetet som omedvetet förvänta oss något i alla fall. Speciellt eftersom Tjerna började se trött och sliten ut samt att 8-miljonersjamaicanen Khari inte levererade. Monsalvo färgade inte, eller snarare levererade inte de topprestatationer som vi mer eller mindre krävde och samtidigt så hamnade laget, efter en längre tids formtopp, i en formsvacka. Det blev totalt 8 seriematcher och spel i AIK:s möte med Hapoel Tel Aviv i UEFA-cupen för Monsalvo. I UEFA-cupmötet med Tel Aviv på Råsunda så tillhörde Monsalvo en av planens bästa spelare och gjorde lite som han ville, speciellt under den första halvleken. Vid det här läget hade han även fått några matcher i benen och personligen så började då se lite av den kapacitet som fanns i killen. Tyvärr hamnade hans prestation i skymundan till följd av det snöpliga sättet AIK förlorade matchen på och därmed fick respass från UEFA-cupen.

Så det är väldigt förvånande att AIK nu rent ut sagt sparkar honom. För några månader sen stod sportchef Ola Andersson och påtalade tålamod och långsiktighet gällande värvningen av Monsalvo medan han nu på AIK:s hemsida kommer med följande uttalande: "Monsalvo har tillfört det vi behövde under hösten. Vår förhoppning var att i honom hitta en viktig kugge i det framtida mittfältet, men vi känner att det i truppen idag finns spelare av samma kvalitet." Ett uttalande som istället påvisar kortsiktighet.

För att vara helt uppriktig så har Monsalvo inte fått en riktig chans i AIK med de fåtal matcher han har gjort. Han har inte gjort bort sig och därmed så köper jag inte, i det här skedet efter så kort tid, resonemanget om man kan bedöma hans blivande kvalité i dagsläget. Som jag tidigare nämnde så kom han utan att ha spelat tävlingsmatcher på 3 månader. Lägg där till att han flyttar runt halva jorden till ett främmande land. En annan kultur, ett annat språk, en annan fotboll. Allsvenska tränare och ledare brukar alltid tala om acklimatiseringsperioden för utländska spelare, som även går hand i hand med vad Ola sa när Monsalvo kom till klubben. Tålamod.

Ni förstår säkert redan här att jag, som många andra om man tar en snabb titt på Gnagarforum, misstänker att det inte är fotbollsaktiga grunder som fick AIK att bryta med Monsalvo. Det finns utrymme för spekulationer och vem vet om sanningen någonsin kommer fram. Det florerar rykten som till exempel säger att Monsalvo tog konceptet "White Christmas" till en ny nivå då han skulle ha dragit en kokainlina på AIK:s julfest. Att det ryktet började på en blogg som handlar om IFK Göteborg kanske däremot inte framgår alla gånger. Ett annan populär spekulation är att Monsalvos påstådda humör. Redan innan han gjorde sin första match i Sverige så hade han ett "Mats Rubarth"-rykte i form av att spela hårt och dra på sig flera onödiga utvisningar. Att man kan vara olika personer på och utanför plan glöms bort och automatiskt är Monsalvo en "trouble maker", vilket förstärktes när det kom fram att fansen till en av hans före detta klubbar i Argentina inte hade så mycket till övers för honom.

Personligen så ger jag mej inte i in i debatten om vad som har hänt eller inte hänt mellan Monsalvo och AIK. Jag påvisar bara här att jag som sagt tror och hoppas att det inte är av fotbollsaktiga grunder som han försvinner. En tes som jag har är att han tog upp en av det viktiga icke-EU platserna och AIK har en bättre utomeuropeisk spelare på ingång. Återstår att se. Värsta tänkbara scenario nu är om Monsalvo skriver kontrakt med någon annan allsvensk klubb och gör succé.

I och med att Monsalvo försvinner ska det bli intressant att se nu på försäsongen hur Herr Norling har tänkt med mittfältet, vilka som ska spela var exakt. Om Gabbe tar steget in i banan. Vill man spela med Rubarth och Djordjic samtidigt och hur i så fall.

AIK väljer heller inte att skriva fortsatt kontrakt med anfallstalangen Nicolas Escobar som fick ett provkontrakt med samarbetsklubben Väsby. Ola Andersson säger i en kommentar att de inhemska spelare man har i samma ålderskategori har samma kvalitéer. Något som bevisades då Escobar hade svårt att konkurrera med Väsbys anfallare.

Edit 1: Min tes om att Monsalvo fyller en kritisk icke-EU plats är ej relevant i och med att Svenska Fotbollsförbundet lyfter denna regel kommande säsong. Det gäller oavsett nationalitet och inte de afriskanska länder, och EU-lag, som Helsingborgs IF refererade till i början av föregående säsong. Gambleputti har postat den nuvarande tävlingsregeln under detta inläggets kommentarer.

Edit 2: AIK:s agent gällande de argentinska spelare säger till Fotbollskanalen att anledningen att Monsalvo sparkades var för den höga lönen spelaren även om Herr Norling gärna hade fortsatt med honom i laget. Med andra ord så var min spekulation om att det inte var av fotbollsaktiga grunder som Monsalvo försvann, vilket Ola Andersson påstod i sitt uttalande på AIK.se. Dock så köper jag beslutet av att sparka Monsalvo om han helt enkelt var för dyr, kapital som nu istället frigörs till potentiella nyförvärv på mer kritiska positioner i laget som backlinjen.

Andra bloggar om: , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Angående "Icke EU" spelare.
Kommer det inte att bli fritt till nästa säsong. Alltså att man vänder på det och kräver ett visst antal inhemska spelare istället för att begränsa antalet utländska.

Anonym sa...

Gambleputti: Jo precis, men jag vet inte exakt hur det kommer se ut i detalj. Det Helsingborg refererade till var en lag som framförallt gällde x antal afrikanska länder. Jag vågar inte säga om den nya regeln för allsvenskan är bunden till denna europeiska arbetsregel eller om det är alla länder, även om jag tror på det senare.

Antalet svenska spelare, som oxå har en egen definition i att man ska ha spelat i klubben, ska vara 7 till antalet i en uttagen trupp.

Anonym sa...

I Tävlingsbestämmelserna för 2008 är regeln om max 3 icke EU spelare bortplockad.
Det enda som finns kvar är
"20.2 Deltagande i Allsvenskan, Superettan, Damallsvenskan, Norrettan och Söderettan samt
div. 1-2, herrar
I Allsvenskan, Superettan, Damallsvenskan, Norrettan och Söderettan gäller att minst sju
(7) av spelarna på spelarförteckningen ska ha varit registrerade för
en svensk förening under minst tre år under levnadsåren 15-21 år. Om färre än två (2)
sådana spelare deltagit i spel, ska föreningen anses ha spelat med okvalificerad spelare
enligt 3 kap. 11 §."

Anonym sa...

Gambleputti: Där har vi det, svart på vitt, kanon!