onsdag 2 januari 2008

Galatasaray rycker i Nisse

Den nya "svenskklubben", om man utgår från Silly Season, Galatasaray uppges vilja knyta till sig AIK:s backklippa Nils-Eric Johansson. Han är tänkt att ersätta kamerunske Richard Song som under januari och februari försvinner för spel i Afrikanska mästerskapen.

Tobias Linderoth
finns redan i klubben och såväl Olof Mellberg som målvakterna Rami Shaaban och Andreas Isaksson har under den senaste tiden förknippats med den turkiska storklubben. Och nu alltså även Johansson.

Det är den turkiska tidningen Fanatik som ligger bakom nyheten. Enligt tidningen så ska även Johansson ha uttalat sig positivt om en eventuell flytt till den turkiska klubben. Dessutom så ska klubbens tyske tränare Karl-Heinz Feldkamp ha godkänt att man försöker knyta sig an den svenska mittbacken.

AIK har via sportchef Ola Andersson inte bekräftat om någon förfrågan från Galatasaray har inkommit eller inte. Dock markerar han att AIK:s förhoppning samt antagande är att Nisse fortsätter i AIK kommande säsong. Johansson kom till AIK i somras och har ett kontrakt på 3 år.

Personligen så tror jag risken att Nisse lämnar inte är så stor. Att han någon gång i framtiden lämnar klubben för Premier League eller Bundesliga igen skulle inte förvåna mig. Anledningen att jag inte tror att han lämnar baseras delvis på att han nyligen kom till AIK och vad han sa då. Han förklarade då att tanken med att spela i AIK var få kontinuerlig speltid och skapa en stabil grund för att senare ta ett nytt steg ut i Europa. En annan anledning var att försöka slå sig in i det svenska landslaget vars svagaste lagdel just nu är backlinjen. Dessa saker talar emot att Nisse skulle gå till Turkiet där han endast skulle fylla luckan efter frånvarande Song i två månader… Money aside så har väl ingen svensk fotbollspelare som gått Turkiet fått ett karriärlyft för att sedan gå till en bättre liga/klubb.

Sen undrar jag om det överhuvudtaget möjligt att Nisse lämnar? Man får väl endast göra X antal klubbyten under en rullande 12-månadersperiod. Det var väl en av anledningarna när Svenska Fotbollsförbundet hjälpte Helsingborgs IF när de ville "låna" ut Henke Larsson, som ett halvår tidigare hade kommit hem från Barcelona, till Manchester United. En annan aspekt som kan sätta ytterligare käppar i hjulen för en eventuell övergång till Galatasaray för Nisse är den turkiska ligans restriktioner gällande antal icke-turkiska spelare. 7 icke-turkiska spelare får varje klubb ha och Galatasaray har just nu 5 stycken. Om Andreas Isaksson kommer, vilket verkar troligt efter att Manchester City utnämnde honom som back-up keeper till Joe Hart, så har man endast en plats kvar. Det har talats i media om att klubben just nu ser över möjligheterna att "frysa" långtidsskadade Linderoths kontrakt och på så sätt köpa sig ytterligare en plats.

AIK:s backlinje behöver förstärkning i dagsläget och om Nisse skulle försvinna nu så finns stora problem för Ola Andersson att reda ut innan den allsvenska premiären mot Kalmar.

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: