måndag 21 maj 2007

Allsvenskan: AIK vs Halmstad BK 1-1

I det dystra majmörkret var det tänkt att AIK skulle sätta ljus på tillvaron genom att på hemmaplan ta ytterligare en skalp, denna dag Halmstads. Istället slutade det med oavgjort. Ett oavgjort resultat skulle Herr Norling med största sannolikhet ha tackat nej till på förhand medan kollegan Janne Andersson i Halmstad nog skulle nappat, med tanke på lagets usla bortastatistik samt fjolårsmötet på Råsunda. Då slutade matchen 3-0 till de svartgula efter att kantspelarna Pavey, Özkan och Rubarth nätat i den andra halvleken. En match där siffrorna kunde ha blivit än större och dessutom en match där Kung Mjällby avtackades.

Införsnacket talade om att AIK skulle köra 'full fart framåt', dvs. hög offensiv, medan Halmstad skulle ligga och försvara, dock ej á la Gefle/Trelleborg, och spela på kontring. Det senare påvisades i att man valde att börja med Fribock istället för den mer tekniske Kujovic, ett drag som Janne Andersson nog inte ångrar när han nu går och lägger sig ikväll. I hemmalaget spekulerades mest om vem som skulle ersätta långtidsskadade Burgic, som för övrigt hyllades av resterande spelare som hade vita T-shirts med hans namn och nummer på sig när de tränade inför avspark. De flesta tips las på AIK:s super-sub samt derbyhjälte Mendes. Hans anfallstyp är troligtvis den som har lidit mest av att AIK:s offensiv inte har vart 100 hitills i år. Startelvan bekräftade aningarna då Mendes startade. Dock återfanns Wilton varken på plan eller bänken. Taktikkupp av Herr Norling eller känningar någonstans var de initiella spekulationerna. Dock visade det sig sen att han ska få tillökning i familjen och därför inte var närvarande. Apropå frånvarande anfallare, what's the deal with Hulsker? Smällen han fick mot BP var ju inget hinder hette det så... Unge Alexander Gerndt som hade det jobbigt i sin allsvenska debut mot Malmö fick idag istället chansen.

AIK startade med med en standardefensiv, dvs. Örlund i mål och en fyrbackslinje i Tamandi-Carlsson-Sandberg-Jonsson. Pavey på högerkanten samt firma Tjerna-Dulee återfanns på mitten tillsammans med nye Gerndt. Anfallspar var Rubarth-Mendes. AIK började friskt och det kändes som man hade kontroll över matchen. Ett flertal chanser skapades innan Rubarth, som var bäste AIK:are idag, revs omkull utanför straffområdet lite mer än en halvtimme in. Domaren dömde straff. Bara att tacka och ta emot i och med att vi har seriens säkraste straffskytt i Markus Jonsson. 1-0 och ett resultat som var rättvist. En notering var även att Dulee kom med allt mer i offensiven som även syntes sist mot BP. Ett smart drag om det är uttänkt i och med att alla i detta land snackar om att "pressa Dulee i uppspelsfasen". Andra halvlek var jämnare i början och Halmstad lyckades kvittera genom en viss Fribock ett par minuter in. Kristian Haynes som är tillbaks från långtidsskada byttes dessutom in. I slutet låg AIK på för en kvittering där Dulee, som hade en vass chans i första, hade chans men sköt över. Halmstad visade inget intresse efter sitt kvitteringsmål och backade hem med hela laget. Bittert med kryss, speciellt på hemmaplan, där man samtidigt hade flest avslut och överlägsen hörnstatistik. Domarens insats kan tyckas vara bra då vi fick en bevisligen feldömd straff med oss. Dock så friade han vid ett annat tillfälle då det var solklar straff, vilket ej avhandlas av medierna. Med andra ord så tog situationerna ut varandra. Men domaren hade ingen av sina bättre dagar på jobbet då kommunikationen med linjemännen, som stundals verkade vara någon annanstans mentalt, var ofta 'non-existent'.

Tankar efter: AIK har fortfarande svårt att göra mål. På fyra hemmamatcher har man endast förmäktat att göra 2 mål där dagens dessutom kom på straff. Spelet har dock under de tre senaste matcherna varit bättre och just nu känns det lite som att en katalysatoreffekt behövs. Dvs att man behöver en match där allt går in, allt rullar på och där flytet finns. Vem vet, kanske det blir i det kommande derbyt. Givetvis är ett oavgjort resultat hemma mot Halmstad inte bra men än existerar inga större orosmoln från min sida. Dels för att serien är så pass ung och jämn men även för att jag har "budgeterat" för två oavgjorda resultat i den 7-matchersperiod av "enkla matcher" som man för närvarande är inne i, som började med BP-matchen sist. Nu är det derbydags!

Andra bloggar om: , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har skrivit allt jag förmått hos mig gällande denna match. :)

Fortfarande arg. ( och lite berusad :)

Anonym sa...

Pash: Som jag skrev på din sida, helt fantastiskt rolig sammanfattning att läsa :-)

Anonym sa...

var det inte ni som skulle gå om malmö efter denna matchen...?? whooops, that didn't happen!!!:)

Anonym sa...

Anonym aka K-Dan: Vi summerar tabellen först efter den 26:e omgången, har ni i Malmö lärt er det till i år? :-)