tisdag 8 maj 2007

Viktiga poäng!

Ok, fem spelade omgångar hittills. Det är långt kvar av serien, hela 21 matcher till ska avverkas. Men fem matcher ger tillräckligt underlag för att göra en generell analys över hur läget står till.


Förväntningarna var höga inför säsongen på det svartgula laget, vilket var helt legitimt egentligen. AIK hade under förra året gjort en ordentlig "comeback" i fotbollens finrum. Det slutade med en andraplats där man i den sista omgången fortfarande luktade på guldet. Överkörningar av sillstryparna och gröthalsarna på Råsunda i slutet av säsongen blev den grund som man skulle fortsätta på i år. Laget värvade smart och hade även en fläckfri försäsong. Allt pekade mot att AIK skulle lägga i ytterligare en växel.


Efter fem spelade omgångar känns det som att AIK istället har växlat ner ett snäpp. Nu syftar jag inte på de 6p vi har, vilket får ses som ok i dagens all(a-slår-alla)svenka. Däremot känns inte spelet 100, än. Visst, premiären mot Kalmar kan man bortse för att det just var premiär. Ett oavgjort resultat var det mer rättvisa resultatet där. En repris, med dåligt spel i 1:a och bra i 2:a, av bortamatchen mot sillstryparna blev även fallet detta år. En derbyseger där man försvarade sin ledning i över 75min. Sen kom en kollektiv härdsmälta nere mot gröthalsarna när laget skulle spela lågt försvarsspel. Hittills hade spelet från ifjol lyst med sin frånvaro. Tendenser av det fjolårsspelet sågs däremot nu senast mot "kommunens lag" där man förtjänade segern. Istället blev det en 0-1 förlust och första gången sen herr Norling tog över som vi har två raka förluster i seriespelssammanhang.


Man bör komma ihåg att dessa fem matcher har varit tuffa och svåra matcher. AIK fick en tuff start och jag tippade på att vi skulle ha 10p. Nu har vi 6p och det är precis godkänt, men inte mer, får man säga. Om man jämför matchresultaten med förra året när vi spelade dessa fem matcher så ligger vi +/- 0p. Det som istället oroar en är AIK:s krampaktiga spel i avslutsfasen. Vi gjorde flest mål förra säsongen och har även spottat in mål på försäsongen. Endast 3 mål har gjorts i årets allsvenska. Samtidigt så har man släppt in alldeles för mycket bakåt. AIK:s offensiva spel, med ytterbackar som följer med, för med sig risker, vilket alltid kommer att vara fallet. Man får räkna med att 1-2 farliga chanser släpps till i varje match. Men om man skapar så pass mycket framåt, vilket är idén, så har detta mindre betydelse. Detta har dock inte varit fallet. Kantspel och djupledsspel har varit som bortblåst, om man bortser från intentionerna i senaste matchen. Istället så har man fallit djupt och fått tjonga bollen på chans.


Ett annat orosmoment är att man slänger om positionerna hej vilt. Jag har sen innan poängterat nedgången försvarsmässigt när man bytte plats på Nicklas Carlsson och Niklas Sandberg i mittlåset. Sen har skadebekymmer omformerat mittfältet ett flertal gånger. Ommöbleringarna har inte samma tanke som Norling gjorde förra året då truppen var frisk. Samtidigt så har ingen ren forwardskonstellation komit på plats än.


Nu väntar ett lättare spelprogram där man bara ska ta trepoängare efter trepoängare. BP, Halmstad, Djurgården, Örebro, Gefle, GAIS och Trelleborg. Alla lag som inte bara tippats att ligga under oss i tabellen utan även lag som inte tros vara med i toppstriden överhuvudtaget. Dessa sju matcher får/ska inte resultera i en enda förlust för att jag ska vara nöjd. Vi har ju för övrigt redan fyllt fjolårskvoten av förluster i dagsläget. Fem vinster och två oavgjorda, dvs. 17p, är vad som ska klaras under dessa sju matcher. Det är viktiga poäng som står på spel nu, potentiella guldpoäng…


Dags att lägga i turbon Gnaget!

Andra bloggar om:

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet som vanligt, Maverick!

Som du skriver också så är det verkligen alla slår alla och inga resultat verkar självklara.

Vi får hoppas nu att den "lätta sviten" resulterar i många sköna poäng.

Stadion lördag?

Maverick sa...

Pash: Ja, minst sagt omöjligt att tappa allsvenska matcher känns det som. Personligen tror jag att spelet o resultaten börjar komma in under denna 7-matchersperiod.

Blir inget Stadion för min del, uppsatsskrivandet håller mej kvar här i Uppsala tyvärr. Du får skrika fram Gnaget för min del oxå!

Anonym sa...

Det kommer jag att göra.

iff iff och bajen kryssade precis! :)