tisdag 1 maj 2007

Svenska Cupen: Enköping SK vs AIK 0-1

AIK var det enda allsvenska laget som fick möta ett Superettan-lag redan i den andra omgången av cupen. I vanliga fall brukar ett tjonggäng från de lägre divisionerna stå för motståndet. Lag med amatörer som hoppas att de får stöta på allsvenska topplag. Dessa lag kämpar givetvis men faller som korthus när första målet har släppts in.

AIK som nyligen blivit totalt avklätt nere i de danska regionerna av ett babyblått lag föregående helg åkte till Sveriges närmaste stad för någon sorts upprättning. Efter det som hände i Malmö så kände jag personligen att det inte kunde bli bättre att ha en cupmatch dagarna efter. Givetvis så skulle den tidigare så goda harmonin i laget försvinna om man skulle åka på ytterliggare en plump i protokollet, dessutom mot ett superettanlag dirket i cupen. Anledningen att jag tyckte att det var perfekt med cupmatchen nu var just att istället för att få tid att gräva ner sig djupt och älta senaste förlusten, vilket då potentiellt skulle smitta av sig i nästa omgång, så var det tävlingsmatch direkt. En match mot ett sämre motstånd där man under 90 min skulle kunna vända den senaste baksmällan till något positivt att ta med sig när man nu på lördag möter kommunens lag Helsingborg a.k.a Henkeborg. Cirkus Larsson rullar in i stan ungefär. Sidonotering: Djurgåden lanserade sin fjolårsmatch mot Helsingborg som att "kom och se Henke spela".

AIK vilade Tjerna och Niklas Sandberg som hade fått småkänningar i den senaste matchen. Sen innan stod Haynes, Khari, Özkan och Rubarth skadade. Niklas Westberg hoppade in och visade att han är att räkna med. Trots hans korta längd, för att vara målvakt, så gjorde han en riktigt bra match. Enda tveksamheten är i luftrummet vid fasta situationer där han kan bli lite tveksam. Trots detta så var han den bästa spelare i dagens match. Nicklas Carlsson gjorde som vanligt en bra match och har hitills i år varit en av AIK:s bästa spelare. Idag syntes det tydligt att det var han som styrde mittbackslåset där Arnefjord lite för ofta kom fel i markeringarna, vilket tillät gamle AIK-hjältens Bo Petersons Enköping komma till attack. Tidigare ungdomsspelaren i AIK Anders Lindberg fick flera chanser för hemmalaget, som antingen brändes eller som Westberg tog hand om. Som tidigare i år så håller inte Patrik Karlssons uppspel. Det är både för långsamt och för chansartat blandat med slarv. Jag är förvånad över hur många gånger AIK väljer att ta sig upp på vänsterkanten där Karlsson och Hulsker istället för högerkanten där Pavey, Tamandi och senare Markus Jonsson återfanns. Patrik Karlsson slår även bort alldeles för många fasta situationer, framförallt hörnor. Dulee gjorde knappt någonting och ibland såg det ut som han tog det hela som en vanlig träning. Utbytt mot Pierre Bengtsson som var duktig. Robert Åhman-Persson var återigen duktig. Wilton som gjorde matchens enda mål fick mer komma till sin rätt som offensiv mittfältare. Miran fick inte mycket uträttat och blev utbytt. Mendes och Pavey var som vanligt kämpande och sprang mycket.

Summering: Inget skönspel eller utklassning men där AIK sett över hela matchen skapade mest. Niklas Westberg räddade laget några gånger men ineffektiviteten i AIK:s avslut var påtaglig. Det är just den sista tredjedelen som det där sista fattas. Kantspelet som lös med sin frånvaro förra matchen började synas mer idag vilket känns bra. Nu möter man ett skadedrabbat Helsingborgs IF som man ska vinna över. För övrigt så möter man IFK Norrköping i nästa omgång av Svenska Cupen, dvs. inget skitgäng den omgången heller.

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: