måndag 21 maj 2007

Nyförvärv: Nils-Eric Johansson

Det stora transferfönstret, då de europeiska ligorna ser över sina trupper, närmar sig. AIK presenterade idag sitt första sommarförvärv i mittbacken Nils-Eric Johansson som ansluter till laget den 1:a juli. Media har spekulerat kring denna övergång under en längre tid. Värvningen finansieras delvis med riskkapitalbolaget Agent 03 AB.

Vänsterfotade Johansson kommer närmast från engelska Leicester och har totalt 86 Premier League matcher i baggaget, främst från tiden i Blackburn. Dessförinnan var han i Tyskland där klubbadresserna var Nürnberg och Bayern München, klubben som värvade honom från AIK 1997.

Rikard Norling som återfanns i AIK på den tiden hade året innan handplockat Johansson från Brommapojkarna. Dock han det inte bli någon allsvensk debut för Nisse då han, blott 17 år gammal, fick kontrakt med självaste Bayern. Att han nu återvänder till AIK känns riktigt kul i och med att flertal klubbar och ligor har cirkulerat i debatten om vart han ska. Våra rivaler IFK Göteborg och Djurgården har sen innan varit intresserade. Dessutom så kunde Nisse säkerligen fått mer betalt i Danmark eller Norge. Att Rikard Norling nu är huvudtränare för AIK känns som en av de avgörande faktorerna bakom beslutet. Att han varit i klubben innan och vill hem till Stockholm är två andra.

Det kan tyckas onödigt med ytterligare en back i och med att man värvade både Patrik Karlsson och Per Vågan Rönning inför säsongen, som båda är vänsterfotade. Dock så känns det som att 27-årige Johansson direkt, utan snack, kommer att gå in i startelvan bredvid, i Norlings ögon, självklare Sandberg. Backbesättningen är nu uppe i hela 9 (!) namn om man inkluderar utlånade Per Karlsson. Känns som att 1-2 kommer att få lämna truppen efter säsongen eller kanske redan till sommaren. Arnefjord känns som han har kommit längre och längre ifrån startelvan sen självmålet mot Helsingborg ifjol. Både Nicklas Carlsson, Jimmy Tamandi och nye Vågan Rönning har utgående kontrakt. Mest logiska vore om den senare samt Arnefjord inte prioriteras inför säsongen 2008. För övrigt så har AIK inlett förhandlingar med Tamandi om förlänging. Avslutningsvis, glöm inte att Sandberg i grunden är en defensiv mittfältare så vi kanske kan komma att se rokader nu med förändrade konkurrenssituationer, man vet aldrig mer Herr Norling. :-)

Andra bloggar om: ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

En spännande värvning, men som sagt.. Var är nya strikers? Målgörarna?

Anonym sa...

Pash: Jag tror och jag hoppas att AIK redan sitter med en utpräglad check list över anfallare att ta in med tanke på det överhängande hotet av Wilton kan komma att säljas i sommar (som har existerat ett bra tag nu).

Av de tongångar jag har känt så blir jag inte förvånad över om en ny striker e presenterad innan juli. Kanske Argentina-samarbetet börjar redan nu? :-)