torsdag 9 augusti 2007

Allsvenskan: AIK vs IF Brommapojkarna 3-0

A-R-G-E-N-T-I-N-A! A-R-G-E-N-T-I-N-A! skanderades det från den Norra läktaren i den 70:e minuten när AIK satte 3-0. Skanderandet spred sig som en löpeld och tillslut var ett Råsunda med över 18 000 med i tongångarna. Mäktigt, riktigt mäktigt! Till och med engelske Kenny 'Millwall' Pavey log på planen. "Don't mention the war" gäller ju annars... :-)

A(IK)rgentina ställde upp med en evla som får anses som den nuvrande startelvan med tanke på den senaste tidens matcher. Det vill säga, Örlund i mål bakom Karlsson-Nisse-Arne-Tamandi och ett mittfält bestående av Tjerna-Khari-Dulee-Pavey samt Wilton och Ivan på topp. Standardbyten att Lucas, Mendes och Özkan kommer in brukar följa. De enda som står utanför laget i nuläget och som har potential att slå sig in, denna säsong, är Mats Rubarth och Markus Jonsson som båda är i full träning efter skadebekymmer.

Matchen började ganska jämnt sett till de första 5-10min där spelet återfanns på mitten. Det var i den 13:e minuten som Örlund (som verkat ha tränat på utsparkar, bra Anders Almgren!) slog en utspark som gick igenom BP:s försvar som Wilton snappade upp och fick förbi förre guldmålvakten Asper. Dock hann förre Djurgårdaren Henriksson springa ifatt bollen och rensa på mållinjen. Chansen satte iaf tonen för matchen och det var från denna stund inget snack om vilket lag som skulle föra matchen. BP orkade stå emot i 2min(!) för i den 15:e minuten slår pitbullterriern Pavey, som återigen spelar som ifjol, ett inlägg som Tjerna nickar på mål som tvingar Asper att släppa retur. Den nuvarande heta (2mål på 3 senaste matcherna) Dulee snappar upp bollen i boxen och kan iskallt placera den i målvaktens högra hörn. Dulee hade senare ytterligare ett läge att göra mål när han kom nästan helt fri men där avslutet inte räckte till för att överlista Asper. AIK fortsatte att styra spelet men avsluten började påminna om första mötet mot Elfsborg hemma i år, dvs. en Wilton och en Khari som vill skjuta på allt. Den senare hade sin familj på plats och ville kanske för mycket. Wilton stod för hela 7 avslut i matchen. I slutet av halvleken så får AIK hörna och där Tjerna slår en inövad variant (vilket man även gjort på de tidigare två hörnorna) mot Nisse som skarvar vidare och där Ivan slår bollen på volley via BP-försvare i mål. 2-0 och 3p säkra.

Andra halvlek så kunde spelarna slappna av och BP:s tränare Claes Eriksson erkände efter matchen att man från sitt håll bara ville hålla siffrorna nere. AIK fortsatte dock att pulsera framåt och återigen, likt tidigare matcher, så ägde man mittfältet i Khari, som lyckas vinna alla dueller á la Krister Nordin, samt vår egne Claude Makelele i Dulee. De två verkar ha väldigt kul tillsammans på plan. Kanterna var väl balanserade i att Tjerna låg mer bakåt i plan på vänstersidan, där vänsterbacken Patrik Karlsson kom på offensiva utflykter, medans Pavey mer var som en "tredje forward". Nisse gjorde återigen en stark insats och är den ledare i backlinjen som ett lag behöver och som jag har saknat sen stabile Teddy Lucics tid. Wilton fortsatte och var nära att göra mål igen. Norling bytte sen in Valdemarin som vid sin första bollkontakt, efter ett långt utspel från Örlund igen, kom förbi BP-försvaret och rullade in 3-0. Han var sen nära att göra ytterligare ett mål som återigen räddades på mållinjen. Inbytte Mendes spelade sen fram en fri Ivan som helt otroligt sköt över á la Roberto Baggio VM -94. Özkan kom in och även han satte lite färg. Tamandi hade innan dessa chanser en bra nick på mål efter en offensiv utflykt.

Det var som sagt inget snack. AIK förde matchen och hade närmare 60% av bollinnehavet och skottstatistiken slutade 22-9, 11-1 på mål, till AIK. Det vill säga, AIK hade gjorde fler mål än BP hade skott på mål. Dock ska BP:s mittfältare Christer Youssef få ett omnämnade då han stod för allt som BP skapade framåt, vilket var ett skott tätt ovanför i första och ett stolpskott i andra. AIK:s Ivan Óbolo var matchens spelare och man undrar hur länge den mannen kommer bli kvar i Allsvenskan. Eller som Herr Norling sa om Argentinarna efter matchen: "...de är för bra för Skandinavien men inte för bra för AIK".

AIK hade efter de 16 första matcherna (14 allsvenskan och 2 svenska cupen) endast förmäktat att göra 12 mål men släppt in 17. De senaste 4 matcherna (2 allsvenskan och 2 UEFA-cupen) har man gjort hela 15 mål och endast släppt in 2. Målskyttet har nu lossnat och det känns som att det kommer att hålla i sig, framförallt om man får spela på en fin matta så som Råsundas är just nu. "Enkla matcher" men måstematcher (med stort M) väntar nu mot Gefle och Örebro om man överhuvudtaget ska vara med i toppen. Det är nu man ska visa sin styrka genom att prestera, prestera, prestera!