lördag 18 augusti 2007

UEFA-Cupen: FHK Liepajas Metalurgs vs AIK 3-2

Ett "pajaslag" från Lettland fick AIK på sin lott när den andra omgången av kvalet till UEFA-cupen lottades. Då yngsta broderna Hammarby på något underligt sätt lyckades bemästra holländska Utrecht så slapp de svartgula att få ett mer namnkunnigt lag från Skandinavien, Holland...eller....jag till och med England som motståndare.

Herr Norling hade inför mötet åkt över till Lettland för att kartlägga motståndarna. Hans slutsats var att laget var både en och två klasser bättre än tidigare motståndaren Glentoran FC från Nordirland. Efter de matcherna, med 9-0 i målskillnad, så var det många som väntade sig liknande resultat. Östers IF mötte laget för några år sedan, med Markus Jonsson, i laget men åkte ut till följd av mindre gjorda bortamål i de två kryssmatcherna. Jonsson deklarerade, likt Norling, att man över två matcher ska gå vidare.

Norling verkade inte tro att det skulle bli en "lett" match då han valde att ställa upp med "förstalaget" trots att den viktiga allsvenska matchen mot Örebro bara var tre dagar iväg. Det handlade givetvis om att man vill avgöra mötet, likt mot Glentoran, redan i första matchen.

Markus Jonsson gjorde sin första match från start när han tog Tamandis plats på högerbacken. Gabriel Özkan och Lucas Valdemarin startade istället för Pavey och Wilton. Annars var elvan sig lik från den senaste tidens matcher.

Hemmalaget tryckte gasen i botten direkt och AIK:arna verkade stundtals inte med i matchen (nu när man har sett matchen i efterhand). Redan i den 12:e minuten så utnyttjar letterna AIK:s akilleshäl, sett till det defensiva, i år, dvs. inlägg från kanterna/hörnor. På hörna gör man 1-0. Kommunikationen mellan målvakt och backlinje har inte varit på topp hittills, även om det har blivit bättre sen Nisse kom. Hursomhelst så är det Örlund som målvakt som har det egentliga ansvaret att styra sin backlinje. Detta i kombination med att han sänder ut en tveksamhet, gällande om han ska gå ut i luften eller stå kvar, är vad som är hans svagheter. Detta är något som jag hoppas målvaktstränare Anders Almgren ser över precis som hans tidigare svaga utsparkar som numera är ett snabbt farligt kontringsalternativ. 2-0 kom strax innan halvlek och även detta mål kom efter en hörna.

Norling var besviken i halvlek på att man inte kunnat försvara sig bättre på de fasta situationerna. Regnet hade nu börjat ösa ner och andra halvlek liknade mer vattenpolo än fotboll. AIK var det klart bättre laget efter paus och reduceringen kom redan efter några minuters spel genom ett självmål av hemmalaget. Kvitteringen hängde i luften då AIK dominerade mittfältet, genom Dulee och Khari, och chans på chans skapades. I den 61:a minuten så får Dulee på ett hårt (!) skott som Valdemarin kan slå in returen på. Direkt efter gör man ett dubbelbyte då Khari och Valdemarin ersätts av Pavey och Wilton. Direkt efter bytet så tar hemmalaget tillbaks ledningen då Örlund fummlar på ett inlägg från kanten. AIK låg på för en kvittering och inbytte Mendes kom bland annat fri.

AIK var sett över hela matchen det bättre laget men slarvade defensivt. Daniel Örlund i målet gjorde inte en av sina starkare insatser. Trots förlust så man ett bra utgångsläge inför returen på Råsunda den 30:e augusti då man gjorde två mål. 1-0 hemma och man är vidare. Letterna hade en solid försvarslinje och ett par anfallare som kunde ställa till oreda. Däremot så var deras mittfält ganska ihåligt och det är ju där de flesta matcher vinns.

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: