fredag 24 augusti 2007

Förlust: Kristian Haynes

Anfallaren Krisitan Haynes lämnar AIK för sin förra klubb Trelleborgs FF. Detta är en övergång som inte på något sätt kommer som någon överraskning då den har varit på tal under de senaste veckorna.

Haynes kom till AIK inför superettanåret 2005. Tillsammans med Nicklas Carlsson och Dennis Östlundh så presenterades han som den nye tränaren Rikard Norlings första nyförvärv. Haynes som hade kontraktserbjudande från sin klubb Trelleborg, som hade allsvenskt kontrakt, valde ändå att signa för AIK och gå ner en division.

Under superettanåret hade Haynes en mycket framträdande roll i det lag som gjorde vistelsen i den nästhögsta serien minimal. Han började på sin ursprungliga position som anfallare men fick hoppa in som ersättare på högerbacken. Den dimension han förde till ytterbackspositionen gjorde att han gick tillbaks till anfallet. AIK:s egna Dani Alves mäktade med hela sex stycken fullträffar och tre framspelningar. Poängmässigt var det endast de centrala mittfältarna Daniel Tjernström och Dennis Östlundh som var bättre.

Inför den allsvenska comebacken 2006 så syntes Haynes spela på sin ursprunglia position, som anfallare, på försäsongen då AIK hade värvat in högerbacken Markus Jonsson och sen innan hade Jimmy Tamandi. På anfallssidan hade man värvat Wilton och Bernt Hulsker som både gick direkt in i startelvan. Haynes blev följaktligen "första anfallare" på bänken och fick göra inhopp. Det blev totalt 8 matcher, varav endast två från start, under 2006 innan säsongen förstördes till följd av en knäskada. Haynes enda mål kom i det första derbyt mot Djurgårdens IF där han satte 3-1.

Efter lång rehab så tog sig Haynes tillbaks till fotbollen även om han inte kunde delta i försäsongsmatchandet till samma grad. Dock var han 'fit for fight' till säsongspremiären. AIK hade dock under fjolårets pågående säsong värvat in båda anfallarna Miran Burgic och Daniel Mendes. Haynes chanser att spela minskade ytterligare. Trots detta valde Norling att förlänga med honom. Inga indikationer, varken från Haynes själv eller tränare Norling, förekom gällande ett eventuellt positionsbyte som under superettansäsongen. I år har det endast blivit 5 matcher, varav två från start, för honom. Inget spel efter att argentinarna värvades. För lite speltid enligt Haynes själv som blev så förbannad att han inte blev inbytt i returmötet mot Glentoran FC, en match och ett möte som redan var avgjort, att han lämnade bänken för omklädningsrummet under pågående match. Han blev därför avstängd från all fotbollsaktivitet under en veckas tid.

Som sagt, det har talats om en eventuell transfer de senaste veckorna och AIK vill inte sätta några käppar i hjulen. Trelleborgs FF, som slås för överlevnad, anmälde tidigt intresse men gick ut i pressen och anklagade AIK för att kräva för mycket. Dock visade det sig vara att TFF ville att AIK skulle betala Haynes halva lön resten av säsongen... Nu har iaf Trelleborg köpt ut Haynes från sitt kontrakt med AIK.

Haynes som anfallare kommer inte saknas i AIK då vi har åtminstone fyra andra anfallare av högre rang (för att fylla två platser). Dessutom knackar ungtupparna Gerndt och Catovic på dörren. Däremot så är Haynes kvalitéer på högerbacksplatsen exceptionellt bra 2005. Det hade därför varit intressant att se om han fick spela på den platsen i allsvenskan, likt vad Örebro gör med Patrik Antonen och Joel Riddez på sina ytterbacksplatser. Haynes är en bra all-aroundspelare att ha på bänken men tar ingen startelveplats i dagens AIK.

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: