måndag 20 augusti 2007

Allsvenskan: Örebro SK vs AIK 1-4

Godisgris skrev en införrapport angående mötet mot Örebro SK på sin blogg. Den avslutades med att senast AIK besökte Eyravallen, eller Behrn Arena som den numera heter, var under superettanvistelsen där man vann med hela 5-0. En utgång som alla gnagare hoppades på skulle bli en tradition i samband med besöken i Örebro framöver.

Det talades om att upp emot 4000 AIK:are hade tagit sig till "Bhernabeu", vilket senare märktes under själva matchen där resterande 6000-7000 överröstades. AIK som bröt sin fem matcher långa vinstserie med förlust, i det första mötet borta mot lettiska Metalurgs, tidigare i veckan ställde upp med en numera bekant startelva. De enda egentliga positionerna som det numera spekuleras om på förhand är om Tamandi eller Markus Jonsson ska börja på högerbacken samt om vilka två av våra tre superanfallare som ska starta. Idag var det Ivan och Wilton som startade och Tamandi tog backplatsen.

AIK rivstartade och det märktes att man inte var nöjda med utgången i Lettland för några dagar senare. Lägg till en smula revanschlusta över att Örebro tilläts kvittera i hemmamötet tidigare i våras. Att alla spelare har matchtempo, är i form och att laget är inne i vinnande trend, där man successivt har klättrat närmare toppen, är givetvis andra förklaringar. Örebro å andra sidan har haft svårt att ta trepoängare efter den fina öppningen på säsongen och är på högsta allvar indragna i bottenstiden. Dessutom hade man avstängningar på sitt mittlås i backlinjen inför mathen och det ryktades om interna konflikter mellan tränaren Patrick Walker och bäste målskytten Halilovic som saknades från den uttagna truppen (!).

Inom loppet av fyra minuter hade Wilton fått till två avslut mot Westman i ÖSK-målet. Fyra minuter senare kom Wiltons tredje skott...och vilket skott! Ett riktigt klassavslut där brassen skottlobbar över målvakten. En otrolig glädje kom från Wilton som har spelat bra men inte få in bollen senaste matcherna. Traditionsenligt tackade han gud. Glädjen syntes även i laget men framförallt från Norling och Nebo som lidit med Wilton gällande de uteblivna målen. Åtta minuter senare, i matchminut 16, så får Örebro hörna som Daniel Örlund går upp och plockar ner. Snabbt startar han ett AIK-anfall genom en utspark, vilket vi har sett i de senaste matcherna, där Wilton tar ner bollen, trots hård uppvakning, och spelar tillbaks bollen i banan till Dulee som serverar en löpande Ivan på vänsterkanten. Argentinaren drar ner sin försvarare för att sedan placera bollen förbi Westman. 2-0 efter en kvarts spel!

Den svartgula maskinen fortsatte och trumma på och den centrala mittfältsduon Khari&Dulee dominerade. I slutet av halvleken satte Khari sitt första mål i allsvenskan för AIK när han utökade ledningen till 3-0. Undertecknad blev förbannad när han valde att ta skott från högerkanten istället för att spela en centralt placerad Ivan som var omarkerad. Sen när han satte bollen förlät jag honom :-) Kharis framspelning, som bör omnämnas, från Patrik Karlsson höll hög klass.

Andra halvlek blev inte så död som man kunde tro. Örebro försökte komma upp längre i banan för att få 1-3 tidigt men lyckades aldrig skapa någon riktigt farlig chans. AIK:s starka mittfält var huvudförklaringen till detta. Istället så fortsatte AIK att skapa chanser framåt. Det märktes att Norlings offensiva 2-6-2 formation, där ytterbackarna fyller på, fick utslag. Patrik Karlsson hade ett farligt avslut som räddades. Traditionsbyten i form av att Valdemarin och Özkan kom in följde med 25min kvar att spela. Dock drog Özkan upp sin gamla skada, baksida av lår, och var tyvärr tvungen att utgå och Daniel Mendes kom in. Wilton hade ett farligt skott på mål som Westman tvingades att tippa till hörna. Valdemarin kom sen på högerkanten och slog ett inlägg där ytterbacken Tamandi hade tagit en lång löppning och nickade in sitt första mål sen 2002. Kvällstidningarna kunde givetvis inte låta bli att ta upp supporterbråket när Jimmy firade framför klacken. På övertid så tilläts hemmalaget att göra ett tröstmål som fick Örlund att lacka på sina backar. Reprisen visar att Nisse och Patrik Karlsson har satt upp en offsidefälla som Arne verkar missa, tycker det ser ut som misstänkt offside hursomhelst. Iaf, passivt försvarsspel.

AIK fortsätter sin segertrend i allsvenskan när den fjärde raka segern registrerades. Bollövertag och skottstatistik var näst intill identisk med Geflematchen. Dock fick man större utdelning idag. Det är fyra poäng upp till toppen och fyra lag framför. Med undantag för Elfsborg så är övriga tre lag kommande motståndare för AIK. Matcherna mot Djurgården, Halmstad och IFK Göteborg är potentiella språngbrädor att avancera men kan även bli matcher som defentivt tar bort AIK från gulddiskussionerna. Faktum är att AIK, som är det nuvarande formstarkaste laget, har fått en andra chans efter sin svaga inledning på serien. Dock är det bara 8 matcher kvar att spela och även om det bara är 4p som skiljer så är det 4 lag som ska passeras, inte ett.

Avslutningsvis, AIK har de tre senaste matcherna mött motståndare som backar hem och tillåter dem att föra matcherna. Lag som strider på den nedre halvan. Lag som AIK ska ha bakom sig. Lag som man nu tog tre vinster emot, 9p och hade en målskillnad på 8-1 emot. Nu väntar Malmö hemma följt av två derbyn med Halmstadmötet emellan. Det är nu det avgörs!

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: