tisdag 28 augusti 2007

Nyförvärv: Pablo Monsalvo

AIK presenterade under dagen ännu ett argentinskt nyförvärv, nämligen mittfältaren Pablo Monsalvo. Han blir den fjärde argentinaren att värvas då Ivan Óbolo, Lucas Valdemarin och talangen Nicolas Escobar (utlånad till Väsby) sen innan återfinns i klubben och det femte nyförvärvet totalt i år. AIK använder riskkaptialbolaget Agent03 för delfinansiering. Oklart om agenten, och mannen bakom de tidigare argentinarna, Terje Liveröd är inblandad i affären.

Ola Andersson var nyligen på visit nere i Argentina. Dock trodde undertecknad att scoutingarbetet gällde att kolla på potentiella nyförvärv till nästa års säsong, dvs. att det var nästa transferfönster man skulle agera. Detta kändes inte heller långsökt då rådande transferfönster stängs den 31:a augusti, på fredag alltså. Hursomhelst var jag inne på att just en yttermittfältare nog scoutades. Värvningen är därför en konkret signal att AIK tar ytterligare kraft mot guldet. I år vill Ola Andersson festa som vännen och motsvarigheten i Elfsborg, Stefan Andreasson, fick göra ifjol.

Pablo Monsalvo kommer närmast från den argentinska klubben Olimpo de Bahía Blanca som nyligen gick upp till förstadivisonen. Klubben spelar för övrigt i svartgula färger så omställningen till AIK lär inte bli svår... Monsalvo, som är 24 år gammal (1983), ses både som en central- och högermittfältare. Totalt har han gjort 145 matcher i Argentinas två högsta divisioner och representarat sitt land tre gånger i U21-sammanhang. Han säger till AIK.se att det ska bli kul att komma till klubben och att han hoppas tillföra något i slutstriden.

Det känns naturligt att värvningen gällde mittfältet. Inte för att det inte har fungerat, tvärtom. Däremot så har Åhman-Persson och Haynes båda försvunnit som har påverkat konkurrenssituationen om mittfältsplatserna. Lägg till Hulsker, som kan (och har) extraknäcka till vänster på mitten, har lånats ut. Mats Rubarth får bakslag på bakslag gällande sin rehab och Gabriel Özkan drar upp sin lårskada kontinuerligt. Bakom Tjerna, Khari, Dulee och Pavey som startar så finns egentligen bara en mittfältare som kan gå in idagsläget. Det är Pierre Bengtsson. Daniel Mendes har iofs hoppat in på högerkanten och visst så kan man dra ner Wilton som offensiv mitt eller sätta Nicklas Carlsson som defensiv mitt. Men rena mittfältare som är friska haglar det inte direkt om just nu.

Värvningen av Monsalvo skickar ytterligare signaler. Är Dulee på väg bort, det har ryktats om både tyska och holländska klubbar på sistone. Eller är det Wilton som det rycks i? Iaf så har nu AIK 4 icke-EU spelare. Dessa är Wilton, Mendes, Khari och Monsalvo. Óbolo och Valdemarin har ju sen innan EU-pass. Om ingen lämnar AIK innan fredag den 31:a så antar jag att Daniel Mendes efter säsongen får byta klubb. Detta då det finns 3 givna forwardsalternativ framför honom. Sen kan man diskutera om Miran eller Bernt är bättre eller inte. Dock så tar ingen av dem upp en värdefull icke-EU plats som måste användas på givna startelvespelare, vilket Wilton och Khari är idag.

Edit: Monsalvo kommer hit som bosman och det är huvudanledningen att han ansluter under detta transferfönster. Sportchefen Ola Andersson bekräftade mina aningar om att värvningen snarare var förarbete inför 2008. Dock så var risken att Monsalvo skulle vara under kontrakt under nästa fönster vilket skulle göra att en transfersumma skulle behöva betalas. Dessutom så har Degerfors sportchef Andreas Andersson hört sig för med om Daniel Mendes nu kan återansluta till sin gamla klubb. AIK har däremot tackat nej vilket går emot mina tidigare spekulationer.

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: