onsdag 30 maj 2007

Läs på Herr Olsson

Man blir så trött....när man läser vissa saker....är inte första gången. Eller hur. Evigt hattande. Alltid skit. Ingen tanke. Skåning.

Så, nu ska jag sluta skriva som Expressens Mats Olsson ständigt gör. Läste hans krönika dagen efter derbyt och givetvis så fokuserades det kring banankastandet från den Norra läktaren mot Djurgårdens målvakt Pa Dembo Touray. Detta var enligt Olsson värre än de bannlysta bengaler som antändes. Detta eftersom att bananerna var direkt riktade mot Touray, med tanke på att han kommer från Gambia i Afrika.

Med andra ord så kan vi alla konstatera at Olsson aldrig har varit på ett Stockholmsderby i modern tid. Fenomenet har nämligen ingen rasistisk innebörd 'what so ever'. Bananerna syftar på Skansens apberg. Djurgårdens IF bildades på Alberget 4 (obs likheten till "Apberget") ute på Djurgården där Skansen även återfinns. Djurgårdare = apor. As simple as that. Dessutom så är detta fenomen varken nytt eller något unikt för AIK:s fans att göra. Redan på 70-talet, vilket är det tidigaste jag har hittat, så haglade bananer in mot Djurgårdarna från publiken. Hur många afrikaner återfanns i allsvenskan då? Den andra lillebrorsföreningen Hammarby IF:s fans har även på senare tid anammat denna välkomstgest när de spelar mot dem.

Med tanke på att Djurgården innan Touray och Shaaban (som har egyptisk påbrå men född i Solna) inte haft någon mörkhyad målvakt så griper så klart Olsson efter halmstrån när han nu skriver sin krönika. Han vill få banangesten till att vara något nytt. Något som är riktat mot Touray. Det han vill få fram att han fördömmer, dvs. rasism, är något han själv har fabricerat fram. Men han kanske medvetet väljer att ignorera det faktum att landslagsmålvakten Andreas Isaksson bara för några år sen fick bananer över sig i Djurgårdströjan. Så vitt jag vet är han varken mörkhyad eller från Afrika men Olsson kanske sitter inne med annan fakta (läs: "säkra källor").

Dessutom så är Dif:s tränare Siggi Jonsson ute på hal is när han, med skygglappar för ögonen, fördömer endast den Norra läktarens beteende igår. Det kastades nämligen in en hel del från den södra läktaren i 1:a halvlek mot Örlund i målet samt i den 2:a mot AIK:s hörnläggare. Men, likt ifjol i katastrofderbyt mot Bajen, så verkar Dif:s ledning anse att deras supportrar är guds bästa barn. Jag köper att man inte kritiserar sina egna men då ska man inte fördömma de andra. För övrigt så tar jag avstånd mot kastande av föremål in på plan oavsett. Däremot så ser jag en viss traditionsfylld charm med banankastandet, som äger rum innan avspark, till skillnad mot snusdosor, mynt, pinnar, tändare, etc. Något som Djurgårdare och Mats Olsson bör ha i åtanke istället för att försöka få det hela till en "rasistisk attack". Det är snarare sådant begränsat tänkande och sömngångarbeteende som är farligt för samhället.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Att Djurgårdstränaren fördömer den Norra läktaren är inget nytt.
Det är en del i Djurgårdens taktik.
Istället för att tvätta sin egen byk pekar man på någon annas smutsiga byk och hoppas att ingen ska upptäcka ens egna smuts.
Tråkigt nog verkar taktiken fungera

Anonym sa...

Välskrivet Maverick.
Har själv klagat på detta journalistfenomen dom senaste åren. Bank, Olsson m.fl. delar säkert upp denna "nyhet" mellan sina s.k. tidningar, den ena får vår- den andra höstderbyt typ...

Anonym sa...

Aj aj aj det gör nog ganska ont att få en banan i huvudet, tänk om den är lite halv mogen gul grön så där då e den ju ganska hård! ;-)
/ Kranen

Anonym sa...

Har hört att du gillar bruna "bananer" i ditt colo kranish, stämmer? Puss ;-)

Anonym sa...

FC Z skulle knu**a gnäget i baken alla dagar i veckan med tore och grabbarna i i högform, " Vi e fc z, åä åä åä, vi kommer banka skiten ur er"

Anonym sa...

Min mormor är 85 år fyllda och bor uppe i Dalarna. Till och med hon vet varför det kastas bananer mot dif..

Mats Olsson vet nog också detta, men hungrar såklart efter läsare och sensationer. Som alla andra dåliga murvlar.

Men trött.. det blir man.

Anonym sa...

Gambleputti: Dubbelmoral e ordet.

Sambuca: Tackar. Din teori verkar för övrigt legitim, de delar säkert upp på så sätt.

Kranen: Nog inte lika ont som en boll i huvudet, fråga Isaksson, han har ju erfarenhet av båda :-)

Bob/Kurre aka Airbob: Var det inte just FC Z med Tore o killarna som gjorde 2 mål (!) på Dif i en jippomatch häromåret... Ouch!

Pash: Egentligen det som stör mej mest. Att de vet sanningen men skiter i det. Det här fallet med Olssons profetia om 'icke-rasism' känns lite övertramp dock...