onsdag 7 november 2007

Il Barone

Svenske Nils Liedholm somnade under måndagen in i sitt hem i Cuccaro. Han blev 85 år gammal.

I Italien hyllas "Il Barone" överallt. Han kallas den största utländske tränaren någonsin i Serie A. Efter en succékarriär som spelare i AC Milans fruktade anfallstrio med Gunnar Nordahl och Gunnar Gren så fortsatte han som tränare där han var lika framgångsrik.

Som spelare vann han Allsvenskan två gånger med IFK Norrköping, Serie A fyra gånger med AC Milan, OS med Sverige 1948 samt att han var med och tog VM-silver 1958. Ett kvitto på hans karriär var när AC Milan utsåg århundradets lag vid milleniumskiftet. I den 17-mannatrupp som utsågs ingick Nils Liedholm tillsammans med vapendragarna Gren och Nordahl. Marco Van Basten och George Weah var de anfallare som platsade från modern tid.

Som tränare vann han ligan med AC Milan 1979 men det är framförallt tiden med AS Roma han förknippas med. 1983 ledde han laget till klubbens blott andra ligaseger någonsin. Han förde dessutom laget till europacupfinal, där det blev förlust mot Liverpool, samt tre italienska cuptitlar. Han var dessutom personen som tog Sven-Göran Eriksson till Roma en gång i tiden.

Som Romanista så hyllas givetvis Nils Liedholm här. Vila i frid Il Barone.

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: