torsdag 8 november 2007

Scoutingverksamhet

Fotbollsklubbarna i Sverige och Allsvenskan som serie har sedan länge legat efter hockeyklubbarna och Elitserien när det gäller drift, organisation, omsättning och generell professionalitet. Jag nämnde detta senast i mitt inlägg gällande arenafrågan som AIK och övriga Stockholmsklubbar står inför. Ett annat exempel som hockeyn har legat ljusår framför fotbollen är när det kommer till rekrytering av spelare, framförallt på ungdomssidan.

Det går att finna lokala starka regional band, genom omfattande kontaktnät, med god upptagningsförmåga inom både fotbollen och hockeyn. Dock så drivs juniorverksamheterna inom det senare mycket mer professionellt, vilket säkerligen är ett direkt resultat av att elitserieklubbar generellt sätt har mycket större omsättning än kollegorna i fotbollen. Det som dock skiljer hockeyn från fotbollen är man har en etablerad scoutingverksamhet. Heltidsanställda personer som åker land och rike runt för att scouta morgondagens stjärnor. Den utländska rekryteringen är dessutom mycket mer professionell i form av scouting men även starkare band till de utländska ligorna, tex. NHL eller SM-Liiga i Finland, går att finna.

Inom fotbollen så är det få klubbar som har en renodlad scoutingverksamhet. Genom att inte ha detta så blir värvningar generellt mer riskfyllda. Nu ser man dock att klubbar börjar investera i scoutingen. Strategierna skiljer sig mellan de olika klubbarna. Gefle IF lägger till exempel all sin scouting, i form av följa spelare på plats, på sitt upptagningsområde, vilket är Gästrikland med omnejd, som har intensifierats sen man kom upp i Allsvenskan. Johan Oremo är ett exempel på att denna scouting har burit frukt. IFK Göteborg jobbar mycket med fotbollsakademier med Roger Gustafsson i spetsen. Kalmar FF åker årligen ner till Brasilien för att under ett par veckor följa intressanta spelare, något som AIK nu börjat göra i Argentina. Djurgården har ändrat sin värvningsstrategi och följer mer vad hockeysektionen gör i att fokusera på Stockholmsområdet med omnejd. Stockholm är Sveriges största idrottsdistrikt med flest ungdomar inom både ishockey och fotboll.

AIK har nu tagit ett stort steg när det gäller den nationella rekryteringen. Hittills har tränare Rikard Norling gjort mycket av arbetet när han vid sidan om ansvaret för A-laget och kartläggning av motståndare dessutom varit och tittat på intressanta spelare. Samarbetet med Väsby har givetvis minskat arbetsbördan för honom. Sportchefen Ola Andersson har dessutom tagit över mer och mer av rekryteringarna, samt scoutingen, i takt med att han har blivit varm i kläderna. I år så har han haft en liknande roll som Håkan Loob har haft i Färjestad. I veckan blev det dock klart, vilket har varit på gång en längre tid, att AIK anställer en scoutingansvarig. Det blir Björn Wesström som kommer att på heltid åka land och rike runt, med fokus på Stockholmsregionen antagligen, i jakt på framtida AIK-spelare. Inte en dag för sent att denna roll dyker upp i AIK:s organisation. Det sänder helt rätt signaler om var klubbledningen vill.

Björn Wesström
kommer närmast från samarbetsklubben Väsby där han har varit assisterande tränare till Mikael Stahre. Han har varit i AIK innan, då som ansvarig för juniorlaget 2006. Det som bör betonas med det är att Björn var den person som implementerade Norlings och A-lagets spelstil till juniorerna, likt vad Arsene Wenger har gjort i Arsenal där alla juniorlag spelar som A-laget. Det SM-guld som AIK:s juniorer vann i år är säkerligen resultatet av det arbete som Björn påbörjade.

Till följd av den investering som AIK gör i scoutingverksamheten, vars organisation Wesström nu ska bygga upp, så är det inte alls säkert att man kommer göra större nyförvärv inför 2008. Ola Andersson påpekar att man har gjort stora rekryteringar under säsongen, argentinarna och Nisse, samt att den trupp man nu besitter är tillräckligt konkurrenskraftig för att sluta topp 4 kommande säsong.

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: