onsdag 7 november 2007

Insider

TV3 och Insider sände häromveckan ett program om huliganism i allmänhet men AIK:s huliganfraktion Firman Boys i synnerhet. Ett dussintal påstådda medlemmar hängdes ut med namn och bild. Följande kan konstateras:

  • Är huliganism ett sådant stort samhällsproblem i förhållande till det massmediala utrymme det idag får?
  • Att Insider tidigare har kartlagt bla pedofiler i Sverige. Dock valdes dessa herrar att skyddas från allmänheten då deras ansikten ej visades eller att deras namn nämndes…
  • Problematiken kring samhällets kontra fotbollsklubbarnas ansvar belystes knappt. Dvs, besvara frågan hur en fotbollsklubb kan sätta stopp för ett bråk, där dess supportrar är inblandade, som sker X antal mil från arenan på en icke matchdag. En hel del politiker anser nämligen att det är klubbarnas ansvar till fullo.
  • Att "vad som kan göras" samt "vad behövs göras" fick 5min av programtiden.
  • Att man väljer att hänga ut personer vars enda koppling, om man nu utgår från programmet, till fotbollsvåld var att de stod de stod på en fotbollsläktare.
  • Att Robert Aschberg under den efterföljande debatten inte hade någon röd linje i sina frågor utan hoppade titt som tätt för att på bästa Se&Hör-vis komma åt de "smaskiga" bitarna.
  • Att AIK:s ordförande Charlie Granfeldt hade svårt att uttala sig vid ett par tillfällen. Hur högt upp inom AIK figurerar Firman Boys?
  • Att DIF:s ordförande Bo Lundqvist återigen bevisar att han inte har något i media att göra. Ni minns väl när AIK öppnade klädbutiken the Terrace.
  • Att Thomas Bodström verkade tro det var valkampanj.
  • Nästan 500 000 tittare såg programmet, högsta enskilda siffran ett Insider-program har haft.

Sammanfattningsvis så tycker jag att detta är ett överskattat problem i förhållande till dess utrymme. Missförstå mig rätt nu, jag anser givetvis att gemene man med familj måste kunna gå på en vanlig fotbollsmatch utan att behöva vara orolig för problem eller för den delen vara rädda. Dock så anser jag att så är fallet idag även om det alltid kommer att finns exempel som påvisar motsatsen, tex AIK-Hammarby 2004, GAIS-AIK 2005, Hammarby-Djurgården 2006. Det är just våld på och i anslutning till arenor som måste bearbetas och förhindras. Detta är något som har blivit mycket bättre med åren, vilket är därför jag anser att det inte är ett sådant omfattande problem som media gör gällande. Det kanske inte märks hos folk då den massmediala fokuskurvan skjutit i höjden på senare år, där varje liten incident, om det överhuvudtaget är en kan man ibland fråga sig, får en helsida.

Klubbarna har ansvar över sina arrangemang. Med andra ord så står man för den säkerhet som ska finnas inne på arenan. Allt som sker där inne är direkt under klubbens ansvar. Innan och efter matchen så anser jag det är samhällets ansvar, genom polis, att ansvara för den säkerhet som människor har i anslutning till arenan samt att ta sig till den. Att man exempelvis som bortasupporter inte blir attackerad av hemmasupportrar eller vice versa. Sen om en liten grupp personer vill göra upp med en annan likasinnad grupp på en plats X antal mil från arenan är ett problem som klubbarna inte kan ta ansvar för, trots att de påstår sig strida i klubbarnas namn. Det är även ett problem som samhället troligtvis aldrig kommer kunna få bukt med då det är praktiskt taget omöjligt att bekämpa det. Hur ska man kunna stoppa det och för den delen förutse det?

Avslutningsvis, att ge massmedialt utrymme till en liten grupp människor som vill puckla på en annan likasinnad grupp människor känns som att bara hälla bensin på elden. Genom att göra så känns det som att man istället bidrar till att dessa grupper kan nyrekrytera. Detta då fler unga människor får nys om dem samt att deras existens/betydelse får en onaturlig proportion. Det har blivit en ond cirkel idag då media vet att deras svarta rubriker och artiklar säljer lösnummer. Som sagt, man bör dra ner medias fokus kring det hela och istället intensifiera arbetet, mellan klubbar och samhälle, kring säkerheten på arenor och i anslutning till dem. Det är det som betyder något. Sen om två grupper vill puckla på varandra i bästa "Fight Club"-anda i ett parkeringsgarage eller på ett öppet fält så låt dem göra det. Bara inte utomstående drabbas.

Andra bloggar om: , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Riktiga män slåss inte. Anledningen till att pedofilerna inte hängts ut är kanske för att det anses vara ett allvarligare brott och att det skulle kunna påverka utredningen på ett sätt som inte ett par omogna uthängda småpojkar som slåss skulle göra.

Anonym sa...

Sluta skriv så jävla mycket om det i media så kommer det att dö ut, inte helt men det kommer att bli lugnare! Sen tycker jag att det är skrämande hur i helvete föregående skrivare kan försvara pedofiler!!! Skrämande!!! Vadå påverka utredningen? De personer som insider möte på nätet och bestämde träff med mitt i sthlm blev aldrig anmälda, så det förekom inte i nån utredning och det spelar ingen jävla roll häng ut jävlarna så man vet vilka det är. Men det är ju inte första gången vi ser att i vårt fina land sverige så är det allvarligare att vara fotbollsligist än att sätta på en 2 åring!!!

Anonym sa...

Om du tolkade min kommentar som ett försvar mot pedofiler så är du rätt korkad. Läs igen så kanske du förstår vad jag menar.