fredag 23 november 2007

Förändringar i tränarstaben

Likt ifjol fortsätter AIK med en ruljans i tränarstaben där grunden, i form av Herr Norling och Nebbo, består. Förra året så lät man assisterande tränaren Micke Stahre ta över huvudansvaret i samarbetsklubben Väsby United samtidigt som man hämtade deras assisterande tränare Jens Andersson för att fylla luckan.

I år så ansluter två nya namn till tränarstaben. Guldhjältarna Thomas "Tolle" Lagerlöf och Lee Baxter från 1998 har hittat tillbaks och ingår i 2008 års tränarstab. Lagerlöf blir assisterande tränare, samtidigt som Jens Andersson återvänder till Väsby och tar över sportchefsrollen, och har skrivit på för 2 år. Det är hälsenorna i kombination med åldern som har gjort att han väljer tränarkarriären istället för ytterligare ett år med Brommapojkarna i superettan.

Lee Baxter som till skillnad mot Tolle inte haft en lika framgångsrik eller betydande karriär tvingas även han lägga skorna på hyllan till följd av skadebekymmer. Han kommer bli ny målvaktstränare vilket betyder att Anders Almgren lämnar för Väsby.

Personligen var jag skeptisk när AIK förra året skickade iväg Stahre till Väsby och ersatte med Jens Andersson. Stahre hade haft den typiska assisterande tränarrollen, dvs. en excellent "good guy" som spelarna lät tar kontakt med, framförallt de yngre. Han hade dessutom varit i klubben ett tag och på så sätt fattade vad AIK innebär samtidigt som hans position inte ifrågasattes, medvetet som omedvetet av spelare. Detta är däremot något som jag har upplevt att Jens Andersson har haft bekymmer med när han tog över sysslan ifjol. I intervjuer har det bekräftats av de yngre i truppen att klubben hade bättre koll på dem under Mickes tid. Att Tolle nu tar över känns helt rätt. En ikon som går in och vet vad det handlar om som vet bättre än någon annan hur man ska ta hand om de yngre då han ofta gjorde det när han var aktiv som spelare i klubben.

Att Lee Baxter tar över målvaktstränarrollen bör kanske oroa mera. Anders Almgren har gjort ett fantastiskt arbete med Daniel Örlund sen 2004. Dock har Örlunds utveckling stagnerat något det senaste året och det riktiga lyftet, där man börjar knacka på landslagsdörren, har uteblivit. Kanske kan Baxter få fart på honom. Dessutom så behöver inte en medioker spelarkarriär inte betyda att man är en medioker tränare. Finns ju oändligt många exempel på det. Att Lee dessutom har en av landets bästa, om inte den bästa, tränare som farsa skadar ju inte hans eventuella kompetensbas med inputs direkt...

Avslutningsvis så kan två tydliga trender ses när det gäller tränarorganisationen. Det första är givetvis att integreringen med Väsby är tydlig och det är positivt. På så sätt så låter det inte bara bra på pappret att man har en samarbetsklubb utan även i praktiken. Väsby med sin organisation kan bli en otäck överraskning för konkurrenterna i superettan. Den andra trenden man ser i rekryteringen av tränare/organisation är att man tar av sina egna. Likt Färjestad i hockey så slussar man in f.d. spelare eller personer som arbetat i klubben tidigare. Detta känns bra då det tar bort elementet av att inte veta vad det innebär att jobba i en klubb som AIK. Fråga bara Olle Nordin eller Richard Money...

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer: