torsdag 22 november 2007

Martin Mutumba tillbaks?

Det har tidigare här på bloggen talats om att tidigare AIK:are kan vara på väg tillbaks. Såväl Olof Mellberg som Stefan Ishizaki har uttalat sig positivt till en återkomst i den svartgula tröjan någon gång i framtiden.

I veckan har den f.d. supertalangen Martin Mutumba, som nu har hunnit att bli 22 år gammal, varit och tränat med AIK på Karlberg. Det återstår att se om han kommer att erbjudas en fortsättning eller inte, vare sig det gäller AIK eller samarbetsklubben Väsby United.

Martin
plockades från hans moderklubb Vasalund till AIK:s juniorlag i slutet av 90-talet (för övrigt när Herr Norling var verksam i klubben). Han etablerade sig snabbt i juniorlaget med sitt tekniska register. Hans fantastiska dribblingar och snabbhet var det som banade vägen för en ljus framtid. Under denna tid var han även given i ungdomslandslagen. 2002 plockades han upp till A-laget och under sina tre år hann det bara bli totalt 10 matcher. Många minns säkert dock när han fick göra sitt första inhopp på Råsunda, där han med noll respekt för motståndet rev sönder deras mittfält med hans kvickhet.

Dock så fick den potentiella framtidssagan ett abrubt slut. Dels var hans intåg i AIK under en tid när klubben både ekonomiskt och sportsligt var på nedgång. Men dessutom så kantades Mutumbas liv utanför planen även av motgångar med bland annat olaga hot. Hans beteende fick AIK att klippa banden med honom samtidigt som han körde rehab för en benskada, vilket hade bromsat hans inträde i A-laget ytterligare.

Mutumba flyttade till Åbo och Finland där han har etablerat sig i FC Inters lag de senaste tre åren. Han har där gått från att vara en teknisk mer individuell mittfältare till att vara en mer lagarbetande anfallare. Dock säger han själv att det är på det offensiva mittfältet han fungerar bäst.

Spanska toppklubben Deportiva de la Coruna har erbjudit honom ett kontraktsförslag när han tidigare i oktober var nere och tränade med laget. Själv säger han att drömmen är AIK i en nyligen gjord intervju på FanTV.

Mutumba har vid sidan om fotbollen även arbetat med hip-hop samt varit delaktig i boken "Svartskallar - så funkar vi", där 11 unga männsikor med utländskt härkomst beskriver hur det är att växa upp och leva i Sverige. Han är född i Stockholm, med rötter från Uganada, och växte upp i den invandrartäta förorten Rinkeby.

Edit: Martin Mutumba fick efter sitt 3-dagars provspel förlängning med ytterligare en vecka för att övertyga AIK-ledningen.

Andra bloggar om: , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kul och bra skrivet. Är ingen bloggare men sökte på Martin Mutumba på nätet. Nice att du hade ett svar, och jag lovar att återkomma till din lysande blogg.

Anonym sa...

Vad hände med Martin Mutumba? Såvitt jag förstår har han inte fått något kontrakt efter nämnt provspel? Vad gör han nu? Vore kul att veta. Tacksam för svar

Mvh Joel

Anonym sa...

Martin Mutumba är klar för AIK, länk finns här från aftonblaskan,
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/allsvenskan/article3800288.ab

bra blogg, kommer återkomma här också :D