fredag 21 september 2007

1998: Få mål men många avslut

När AIK blev allsvenska mästare 1998 så gjorde man det genom endast att ha förmäktat med göra 25 mål över 26 omgångars spel. Ett snitt på under 1mål/match var fallet för den allsvenska mästaren.

Helsingborgstränaren Åge Hareide kunde inte hålla tillbaks sin besvikelse, efter att ha förlorat mot BK Häcken i den sista omgången och därmed även guldet, och uttalade sig om att ett lag som inte ens förmäktar med att göra fler mål än matcher "inte är värdiga mästare"...

Att titta på AIK:s målstatistik 25-15 och jämföra med tvåan Helsingborgs 43-28 ger ju signaler om att det senare laget har spelat en mer offensiv, och därmed attraktiv, fotboll än det föregående, eller hur? Eller kan man verkligen dra den slutsatsen? Vissa gör det. Hursomhelst, när tiden passerar så byggs som bekant myter upp om hur saker och ting egentligen var. På senare tid så brukar man höra från rivaliserande fans, framförallt bajare och gårdare, att AIK med sitt destruktiva spel "maskade" och "tjongade" hem titeln 1998 där främsta målskytt var Självmål...

Men hur var det nu egentligen. Det som stämmer att AIK byggde på sin defensiv. Stuart Baxter var tränare och han är känd för att bygga bakifrån, typiskt engelskt, med starka centrala mittfältare i ett rakt 4-4-2 system. AIKs defensiv, som endast släppte in 15 mål, rankades som en av Europas främsta det året i fotbollsmagasinet Goal. Tobbe Gustafsson, Michael Brundin, Patrick Englund, Mike Kjölö, Olof Mellberg och Per Millqvist släppte knappt något förbi sig. Starka slitvargar i Thomas Lagerlöf, Johan Mjällby och Krister Nordin återfanns även på mittfältet förde matcherna mot motståndarna. Notera att jag skrev "förde matcherna" apropå att spela destruktivt... Faktum är att det är en myt att AIK spelade "tråkigt" 1998.

Nedan syns skottstatistiken från säsongen 1998. Notera att endast Halmstad och Norrköping hade fler avslut än AIK totalt. Åge Hareides Helsingborg var inte lika offensiva. Inte heller laget från söder som spelar s.k. sambafotboll.

Myt nummer 2 att spräcka från denna säsong är att Självmål givetvis inte var vinnare av den interna skytteligan. Nebojsa Novakovic vann den ligan på 5 fullträffar. De andra anfallarna hade ingen större framgång. Alexander Östlunds avgörande mål i sista omgången mot Örgryte var exempelvis hans enda den säsongen. Antal självmål var 3 stycken den säsongen.

Så nu har ni lite stoft att ta till nästa gång det diskuteras "hur AIK vann 1998"...

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: