fredag 21 september 2007

UEFA-Cupen: Hapoel Tel Aviv vs AIK 0-0

AIK klarade på torsdagskvällen ett oavgjort resultat på bortaplan i ett kokande Tel Aviv (både sett till temperatur och hemmasupport). Man kanske ska fråga ytterbacken, idag till vänster, Jimmy Tamandi hur det slutar i derbyt på måndag. Han sa nämligen innan matchen idag att han trodde på 0-0, alternativt 1-1, vilket precis blev hur det slutade.

Inför matchen så hoppades jag på att AIK skulle ta för sig på bortaplan men att jag förväntade mig en defensiv uppställning. Det senare visade sig vara sant när startelvan presenterades. Herr Norling valde att formera laget efter en 4-5-1 uppställning. Ett smart drag då Hapoels styrka ligger centralt. Micke Stahre som var nere och scoutade laget bekräftade även detta. Att det skulle vara targetspelaren Ivan som skulle ta forwardsplatsen var 'sort of a given'. På mittfältet använde man samtliga tre centralt starka spelare (som inför säsongen skulle "konkurrera om två platser") i Tjerna och Khari som centrala mittfältare och Dulee som defensiv speldirigent/sopgubbe. Khari fick uppgift att specialbevaka hemmalagets brasse Fbio Junior som undertecknad varnat för. Argentinaren Pablo Monsalvo fick första gången förtroende från start då han fick ta hand om vänsterkanten. Mats Rubarth har inte matchtempot att spela en hel match. Pitbullterriern Kenny Pavey tog högerkantsplatsen. Överraskningar förekom däremot i backlinjen. Både Patrik Karlsson och framförallt Nils-Eric Johansson var inte med utan backlinjen, från vänster, formerades enligt: Tamandi-Carlsson-Arnefjord-Jonsson. Om dessa rockader har med förberedelser inför derbyt att göra låter jag vara osagt.

Om AIKs uppställning indikerade att man var ute för att hålla nollan på bortaplan så visade de direkt från start att man inte skulle spela destruktivt och låta Hapoel föra matchen på något sätt. Istället så förde man matchen de första 20min där man hade bollinnehavet, spelet och de fåtal chanser som kom till. Bland annat hade Tjerna ett bra läge centralt i banan. Ju längre halvleken led desto mer tog hemmalaget över och fick medvind av den entusiastiska hemmapubliken. AIKs chanser framåt blev färre och färre och Ivan fick allt mer köra solo mot fyra backar. Han gjorde det trots allt bra, mannen som aldrig gör en dålig match då hans lägstanivå är hög. De centrala mittfältarna Khari och Monsalvo (efter ha bytt plats med Tjerna) sjönk längre ner i banan och slarvade med passningsspelet. Samtidigt hade ytterbackarna svårt att få till inläggen när de kom med offensivt. Samarbetet på högerkanten mellan Pavey och Jonsson liknade det från fjolåret då det klickade. Det känns bra inför fortsättningen då Jonsson åter är med i konkurrenssituationen på allvar. Hapoel Tel Aviv pressade tog som sagt över mer och mer men ändå utan att skapa några direkta farligheter. Man hade ett skott i stolpen efter 30min men förutom det så kändes det som firma Carlsson-Arnefjord hade kontroll. Framförallt den senare som verkligen ville revanschera sig från det röda kortet borta mot Halmstad i förra helgen.

I andra halvlek så började AIK bättre igen och förde spelet. Man spelade lugnt och säkert när man höll bollen inom laget. Det var inga stressade beslut som togs och som supporter så fick man den där sköna känslan att nollan bakåt kommer att fixas. Hela laget verkade ha den känslan medan hemmalaget, ju längre matchen led, blev mer frustrerat. Det märktes att AIK var nöjda med 0-0 i den andra halvleken. Säsongsstarten har inte varit den bästa och laget väntar fortfarande på första vinsten samtidigt som man har haft problem med målskyttet. Jag varnade för Fabio Junior då han är Hapoels svar på Ivan. Han var tillsammans med mittfältsmotorn Nsumbu Mazuwa från Kongo, deras Dulee, deras bästa spelare idag. I AIK så var Dulee outstanding då han fortsatte att surfa på sin framgångsvåg även i denna match. Bläckfisken kan bli hans nya smeknamn då han lyckas erövra bollen utan att fälla motståndarna. Mats Rubarth var (äntligen) åter och gjorde ett piggt inhopp och visade att han är att räkna med inför måndagens derby mot Djurgården. Att Nicklas Carlsson kan spela då 'goes without saying', Mr. Proffs levererade åter idag. De enda som inte var 100 idag spelmässigt var Khari och Monsalvo. Vi är bortskämda med Ivan och Lucas, då de gjorde succé omgående, och kan inte förvänta oss samma av Monsalvo direkt. Khari däremot måste käka lite taggtråd för att hålla en jämn nivå, just nu är han motsatsen.

Vid slutsignalen så buade hemmapubliken medan man såg att de svartgula, spelare som ledare, var nöjda med resultatet. Givetvis hade det varit kanon om man lyckats göra mål men samtidigt så ska man inte glömma att AIK är oerhört starka hemma. Det känns lite som Herr Norling planerar därefter. "Förlora inte borta och vinn hemma". Det AIK vi är vana att se där offensiven får utrymme kommer att visa sig den 4:e oktober. Ledarna i Hapoel är beredda på det då de hade sett derbyt mellan AIK och Hammarby på plats i Stockholm. Man var imponerade och sa i israelisk press att man med stor sannolikhet kommer möta de blivande svenska mästarna. En fördel som AIK hade idag som krymper med tiden till returmötet är hur samspelta spelarna är. AIK har spelat 21 omgångar medan Hapoel bara har spelat 3. Som webbradions reportrar också konstaterade så får nog Hapoel en större omställning klimatmässigt när de kommer till ett kallt Råsunda än vad AIK-spelarna hade när de idag spelade i varma Tel Aviv.

En stor eloge till de 50-tal AIK fans som hade tagit sig ner till Tel Aviv för att följa matchen på plats. Intresset hemma i Sverige var stort då både AIK:s webbradio och den livestreamlänk som visade matchen, som publicerades på Gnagarforum, fick serverproblem.

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: