tisdag 25 september 2007

Hjältar ska hyllas!

I AIK:s webbshop så finns det tre T-shirtar som hyllar svartgula hjältar. Klicka på deras namn för att komma till tröjan. De som hyllas är:

KURT "KURRE" HAMRIN: Kurre är hederledamot och nämns oftast som den största fotbollspelaren genom tiderna i AIK. Även om han även respresenterade AIK i ishockey såväl som bandy så är det givetvis fotbollen han var störst inom. På 63 matcher hann det bli otroliga 54 fullträffar innan proffslivet i Italien och Juventus väntade för högeryttern. Karriären gick vidare i Padova, Fiorentina, AC Milan och avslutades i Napoli. Han vann den italienska ligan, cupen, Europacupen och Cupvinnarcupen och är fortfarande oerhört hyllad i Florens där han tillbringade nästan 10 år av sin karriär i Fiorentina. 32 A-landskamper (+ 2st i ishockey) blev det totalt där han höjdpunkten var silvret i VM 1958 där han även stod för ett av de vackraste svenska målen genom tiderna.

RUDOLF "PUTTE" KOCK: Precis som Kurre så representerade Kock AIK i både ishockey och fotboll men var mer framgångsrik i det senare. Han spelade i klubben mellan 1918 och 1928 då han tvingades sluta p.g.a en meniskskada. Det blev totalt 32 matcher i allsvenskan och 6 mål. Kock spelade även 37 landskamper (+2st i ishockey) där han var med i bronslaget i OS 1924 i Paris. Han blev det året utsedd till världens bästa vänterytter. Efter karriären blev han känd i de svenska folkhemmen som tipsexpert. Dessutom hade han ansvar för laguttagningarna i det svenska fotbollslandslaget. När han 1979 avled så var hans sista ord: Nu kommer dom att säga att jag dog för att AIK åkte ur allsvenskan.

JOHAN "KUNGEN" MJÄLLBY: Den största AIK-hjälten i modern tid. Johan kom till klubben redan som 13-åring 1984. Debuten skedde 1989 och han spelade i AIK t.o.m 1998. Under denna tid etablerade sig Johan som fältherre på AIK:s mittfält som ledde fram till en given landslagsplats och en proffskarriär i Skottland och Spanien. I AIK gjorde han hela 186 matcher (10mål) och vann allsvenskan 1998 (han var skadad 1992) såväl som cupen 2 gånger. I Celtic var han en lika given försvarsklippa och han vann han hela 7st titlar och spelade UEFA-cupfinal under sin tid i Glasgow. Mjällby representerade Sverige vid 49 tillfällen (4mål) och var med i EM-slutspelen 2000 och 2004 samt som lagkapten i VM-laget 2002. Efter en längre tids skador så kämpade sig Johan tillbaks till fotbollen och flyttade hem från Levante i Spanien till AIK. Det blev dock bara 1 match under 2006 års silversäsong då knäskadan satte stopp.

Alla dessa herrar förtjänar att hyllas, köp en T-shirt och stöd AIK samtidigt.

Andra bloggar om: , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Spons på gång? ;)

Anonym sa...

Pash: Maybe, styr nu en Putte Kock t-shirt! :-)