torsdag 6 september 2007

Förlust: Wilton Figueiredo

Det som inte fick hända hände idag. AIK publicerar på sin hemsida det officiella beskedet att nr.10 Wilton Figueiredo lämnar klubben för spel i Qatar och klubben Al-Rayyan Sports Club.

I förra veckan skrev jag inlägget 'Sälj inte guldet Gnaget!' som syftade just kring ryktena som gjorde gällande att Dulee Johnson och Wilton Figueiredo var på gång att köpas loss. Dock så pustade jag ut när det stora europeiska transferfönstret stängde under fredagen. Istället för någon spelarförlust så värvade vi Örebro SK:s talang Kevin Walker. Man tog i detta läge för givet att truppen skulle var intakt resten av säsongen. Detta var naivt då utomeuropeiska klubbar inte behöver anpassa sig efter UEFA:s transferregler.

Även om det har ryktats om en övergång länge så känns det oerhört hårt att förlora en startelvespelare. Wilton har i många matcher den senaste tiden snittat 7-8 avslut per match. Ett snitt som är högre än vad lagen som krigar för överlevnad gör totalt på en match. Antal avslut lär minska per match nu. Lägg därtill att vi förlorar allsvenskans kanske bäste frisparksskytt och hörnläggare. På senare tid har samspelet med Óbolo lyft till en helt annan dimension, från mycket bra till världsklass.

Det framgår inte i nuläget vad det handlar om för transfersumma. Sportchef Ola Andersson kommenterar endast att man hade velat ha kvar Wilton säsongen ut men att han hade fått ett så pass bra erbjudande att klubben inte kundet stå i vägen. Wilton själv bekräftar detta i sin kommentar. Spekulativt så tror jag att det finns någon transferklausul i Wiltons kontrakt som gör att AIK inte kan hindra när en viss transfersumma erbjuds.

Efter lite granskande av Wiltons nya arbetsgivare klarnar att varför det blev just den klubben. Klubben har stora ekonomiska resurser och har medlena att plocka europeiska toppspelare. Monacos f.d. skyttekung, tillika brasse, Sonny Andersson har spelat i klubben. Även de holländska bröderna De Boer, Real Madrids förra backklippa Hierro och tyska mittfältsgeneralen Mario Basler är andra spelare som har trappat ner sina karriärer här. Dock bör det betonas att det inte bara är en samlingspunkt för avdankade föredettingar. Manchester Citys snabbe belgare (iaf förr i tiden) Emile Mpenza har även spelat i Al-Rayyan Sports Club. Klubben har inte vunnit ligan sen mitten av 90-talet och slutade 4:a föregående säsong. Trots nationella cupvinster satsar man nu mot ligaseger. Man har en brasiliansk tränare, Paulo Autuori, som känner till Wilton sen hans tid i Brasilien. Dessutom återfinns ytterligare två brassar i spelartruppen.

AIK har under kort tid nästan halverat sin skolklass till anfallsbesättning. Långtidsskadade Miran Burgic faller bort, både Kristian Haynes och nu Wilton Figueiredo har nu lämnat och Bernt Hulsker och Admir Catovic är utlånade. Förutom numera givna argentinska anfallsduon Óbolo och Valdemarin så finns fjolårets super-sub Daniel Mendes. Bakom honom återfinns endast gröngölingen Alexander Gerndt. Jag håller tummarna för att ingen av våra argentinare på topp går sönder...

Givetvis så diskuteras det nästan mer frenetiskt på Djurgårdens forum om transfern än på AIK:s egna. Som vanligt alltså...

En annan transfer som inte nämnts hitills är att GIF Sundsvall la beslag på Väsbys Kali Ongala i förra veckan. Ongala har varit på provspel i AIK samt fyllt ut truppen under två matcher på försäsongen. Med andra ord så kan han skrivas av från listan på potentiella nyförvärv 2008.

Dock vill jag passa på att tacka Wilton, som just nu befinner sig i Qatar för att förhandla det personliga avtalet mer specifikt, för sin tid och sina insatser i den svartgula tröjan. Han har varit en anfallare som genomgående har levererat, både individuellt men även skapat ytor/chanser för lagkamrater. 56 matcher och 23 mål hann det bli och derbyt mot Hammarby blev hans sista match. En fin avslutning på sin karriär i AIK.

Edit: Ola Andersson säger till kvällstidningarna att transfern är klubbens bästa genom tiderna. Den finansierar samtliga tre sommarköp av Ivan Óbolo, Lucas Valdemarin och Nils-Eric Johansson. I och med att det rör sig om mycket pengar och AIK i första hand är ett aktiebolag så var försäljningen ett ekonomsikt styrelsebeslut.

Andra bloggar om: , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Ett ner köp av nr. 10. hadde hoppas att han skulle gå till någon Europeisk klubb där han skulle kunna utvecklas mer. Hoppas att inte Obolo går sönder jag tror att Mendez kan ersätta Valdimarin men det finns ingen ersättare till Obolo. Känns som AIK´s guld chanser minskat rätt ordenligt nu när nr.10 är borta!