torsdag 20 september 2007

Inför Hapoel Tel Aviv

AIK fortsätter vandringen till UEFA-cupens gruppspel och miljonerna när man senare idag inleder turneringens 1:a omgång. Det man kan konstatera är att AIK har haft tur med lottningarna. Efter att ha slagit ut amatörlaget Glentoran FC, som i efterhand kan ses som startpunkten och därmed katalysatorn för höstens fina spel, i den första kvalrundan så var man fortsatt seedat när den andra omgången lottades (då Hammarby på lyckades att slå ut holländska Utrecht). Som seedat lag så slapp vi skandinaviskt, holländskt och engelskt motstånd och fick istället möta lettiska mästarna FHK Liepãjas Metalurgs (som brutit Skonto FCs världsrekordsvit av att vara ligamästare 14 säsonger i rad). Trots förlust på bortplan, i vad som får ses som en vattenpolomatch där stormen Gudrun samtidigt hägrar, så var det inga problem att visa vilket som var det bättre laget över två matcher. Bortamatchen var mer en plump i protokollet. Inför lottningen till den första omgången av cupen, där vi är nu, så stod det klart att AIK skulle få möta någon av följande fem lag: Real Zaragoza (SPA), Hamburger SV (TYS), FC Basel (SCH), Austria Wien (ÖST) och Hapoel Tel Aviv (ISR). Gerard Houllier drog att Hapoel Tel Aviv skulle bli AIKs motståndare, vilket både kan ses som positivt och negativt. Intressemässigt så hade det säkerligen genererat mer pengar om motståndaren varit från Spanien eller Tyskland men sportsligt så fick man bästa tänkbara motstånd (potentiellt den bästa lottningen av samtliga svenska lag som är representerade).

Så vilka är detta israeliska lag som AIK ska möta? Laget slutade 4:a ifjol i ligan (som är 19:e rankad i europa, allsvenskan är 28:a) och vann även inhemska truppen. Dock har laget haft en stor omsättning av spelare sen dess, trots den korta tiden, vilket gör att det är svårt att veta var laget står. 10 spelare har lämnat fjolårstruppen och hela 12 stycken har tillkommit. Detta har märkts i ligan som har precis startat. På de tre inledande omgångarna har man inte vunnit än utan spelat två oavgjorda samt förlorat mot rivalen, tillika regerande mästarna, Beitar Jerusalem (där Derek Boateng som bekant spelar). Problemet är dock inte defensivt utan offensivt då man endast gjort två mål och släppt in tre. Tillfällighet eller inte så är det inte en bra start på säsongen (vilket vi i AIK känner till) och man är ej i toppform just nu.

Klubben har positiv erfarenhet av UEFA-cupen. Efter att ha vunnit dubbeln 2000 så gick man slagkraftiga ut i Europa 2001. Man nådde enda fram till kvartsfinal efter att ha slagit lag som Chelsea, Parma och Lokomotiv Moskva. Väl i kvartsfinalen lyckades man besegra AC Milan med 1-0 hemma men förlorade med 2-0 på San Siro. En otroligt bra prestation från Hapoel Tel Aviv. Men det var som sagt 6 år sedan. Gå tillbaks ytterligare 2 år i tiden och AIK spelar Champions League. Senast AIK var i UEFA-cupens 1:a omgång var 2003 och Valencia var motståndare. Till skillnad mot boråsarna som blev förnedrade i CL-kvalet av just Valencia så höll AIK jämna steg och det blev två uddamålsförluster. 2002 så spelade AIK mot turkiska storklubben Fenerbache där man fick oavgjort, 3-3, hemma. Turkarna hade ledningen med 3-1 med Andreas Andersson och Mats Rubarth fixade, likt vissa underlägesmatcher mot Djurgården, poängen. Krister Nordin hade gjort AIK:s första mål på bicacleta. Ja, nu snöar jag in mej på sidospår men det var en fantastiskt rolig match att bevittna. För er som inte minns rekommenderar jag er att kolla här.

Haopel Tel Aviv är lite av Israels svar på Hammarby där Beitar Jerusalem och Maccabi Tel Aviv är AIK och Djurgården. Nu syftar jag inte på Bajens "loserstämpel" eller för den delen de sociopolitiska liknelserna som finns (?) då Hapoel Tel Aviv är vänsteranhängare likt Italiens Livorno. Jag syftar inte heller på titlar och historia. Nej jag syftar istället på att vara steget efter rent "storhetsmässigt" och ekonomiskt om man ser till dagsläget och de senaste åren. Jerusalem och Maccabi har mer än dubbelt så stora lönebudgetar än Hapoel och är de två lag som är i "förarsätet" i Israelisk fotboll. Hapoel är laget under toppskiktet eller ett bättre mittenlag.

Jag var inne på Hapoel Tel Avivs fans hemsida och försökte få reda på vilka förväntningar de har på matchen och AIK som motståndare. Till min förvåning så var det några insatta fans som via TV-länk hade följt derbyt mellan AIK och Hammarby. De var imponerade av de såg och spekulerade i att det kan bli två oavgjorda matcher där antal bortamål blir direkt avgörande. Varför inte? Det är svårt att hitta vilken nivå som israelisk fotboll ligger på i allmänhet men hur Hapoel Tel Aviv, trots dålig form, spelar i synnerhet. Fansen säger själva att deras nigerianska målvakt Vincent Enyeama har varit riktigt bra och är en av huvudanledningarna att man har poäng i ligan. Annars rekommenderar de oss att hålla utkik efter deras mittfältare Nsumbu Mazuwa (nr.24) från Kongo samt Baruch Dego (nr.9) som också visat bra form. Annars så tror jag att brassen Fabio Junior (nr.29) som värvats inför i år blir det farligaste hotet för AIKs backar. Han gjort mål i ligan och har bland annat varit en kort sejour i AS Roma. Andra "noteworthy" spelare är kaptenen Walid Batir (nr.10) och turken Umut Güzelses (nr.47) som lånats från Fenerbahce. Fjolårets succéman på vänsterkanten, Salim Tuama (nej inte Sharbel Touma), såldes inför året vilket har påverkat lagets kantspel. Mycket av spelet kommer gå centalt i banan så det gäller att Ivan ger understöd samt att Khari jobbar hemåt så inte Dulee blir ensam "sopgubbe" defensivt.

Personligen så ser jag det lite av en besvikelse att åka ur mot Hapoel Tel Aviv. Det är kanske naivt att säga då rankingsystem, både liga- och klubbmässigt, indikerar motsatsen. Ok om vi hade mött de regerande mästarna som fått ha sin trupp mer eller mindre intakt. Men nu möter vi fjolårsfyran som haft en enorm ruljans på spelare och som precis börjat sin liga. AIK å andra sidan är inne på slutspurten av seriespelet och har en oerhört bra form. Man har en vass startelva trots förlust av Wilton med en slagkraftig avbytarbänk. Jag hoppas därför att snack som att "allsvenskan är så dålig" och "att svenska lag inte kan mäta sig i Europa" inte har eggat sig fast, medvetet som omedvetet, hos de svartgula. Det är nämligen delvis det snacket som gör att vi inte kommer längre, att vi inte tror på oss. Media har en stor del i detta. Nu tror jag inte att AIK kommer gå offensivt, som man har börjat göra även på bortaplan i år, nere i Tel Aviv även om jag hoppas. Dels för att få viktiga bortamål men framförallt för att visa att man är det bättre laget och ska gå vidare.

Avslutningsvis, Hapoels fans har frasen "Hela världen hatar Hapoel och bara jag älskar dig!" som slogan. Den mentaliteten känns igen men där slutar liknelserna mellan oss…

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: