lördag 22 september 2007

Inför AIK-Djurgårdens IF


Två av Sveriges största fotbollsklubbar tillika fotbollssveriges absolut största antagonister, tvillingklubbarna AIK och Djurgårdens IF, ställs mot varandra i en seriefinal fem omgångar innan Allsvenskan 2007 skall summeras. AIK har laddat upp med Uefacupspel mot Hapoel Tel-Aviv medan Djurgården istället har lullat runt på Kaknäs och drömt om att få spela ute i Europa. Kan det bli större i svensk fotboll än det här?

Hur ser det då ut innan matchen? AIK har rest sig ordentligt efter en bedrövlig vårsäsong, 7 raka matcher i Allsvenskan utan förlust skvallrar om just detta. Enda poängtappet kom senast då man ”endast” kryssade borta mot svårspelade Halmstads BK. Ett frågetecken ifrån den matchen var att man efter ett tidigt ledningsmål och stor dominans helt tappade matchen efter hemmalagets kvittering, vad berodde det på? Har den stigande formkurvan börjat dala eller var det bara olycksfall i arbetet?

Jag tror på det senare. För det var viktigt att man återigen lyckades hämta in ett underläge samt hålla för trycket under Halmstads slutforcering efter att Daniel Arnefjord blivit utvisad. Det gör att laget kan gå stärkta ifrån matchen även fast slutresultatet inte var det ultimata. Att AIK inte lyckades fullt ut senast tror jag nu att Djurgården kommer få sota för med full fart från start, och stort tryck mot Djurgårdsmålet under matchens första 20 minuter. Det gäller för Djurgården att lyckas stå emot annars tror jag att detta derby kan bli riktigt roligt, i alla fall om man står på den svartgula sidan.

Men det finns orosmoment och då framförallt vem som ska ersätta Kenny Pavey på dennes högerkant. Förhandstipsen ligger väl främst på Pablo Monsalvo eller Mats Rubarth, men jag tror även att Daniel Mendes samt Markus Jonsson finns med i Norling och Novakovics planer. Personligen skulle jag vilja se antingen Mats Rubarth eller Daniel Mendes då båda dessa med teknik alt. snabbhet skulle kunna ta sig förbi Djurgårdens långsamma och oftast felplacerade vänsterback Jan Tauer. Norlings förstaval, vad jag tror, är Pablo Monsalvo som ännu inte har övertygat på mig och det är inte enkelt att bara kliva in på ett kokande Råsunda och prestera vad som krävs, fråga Patrik Karlsson. Annars ser ju startelvan ganska given ut där enda ändringen från de senaste matcherna ser ut att bli Arnefjord ut (avstängd), Nicklas Carlsson in. Ingen försvagning direkt.

Om vi ska kika lite på måndagens motståndare. Djurgårdens IF kommer med en relativt instabil formkurva där man blandat toppresultat som 4-1 borta mot Helsingborgs IF för att sen bara lyckas spela 1-1 hemma mot Trelleborgs FF. Något som inte heller blir lätt är för Norling/Novakovic är att lista ut hur Djurgården kommer att spela rent taktiskt då Siggi Jonsson på senaste dribblat friskt med olika spelmodeller, ingen idé att analysera närmare. Något vi dock måste se upp med är Djurgårdens kvicka anfallare (Jones Kusi Asare, Mattias Jonsson och Quirino) samt djupledslöpande mittfältare (Sjölund och Komac). Motståndarna har även de problem med frånvarande spelare där de mest kännbara är Enrico samt Aki Riihilahti (testas under helgen).

Det är inte bara på Råsunda innerplan det kommer att finnas heta känslor, för på läktarna kommer passionen i det närmaste att nå bristningsgränsen. Det finns inget som är värre för lagens supportrar än att förlora mot den andra tvillingklubben, samtidigt som ingenting slår en vinst. Hyllningarna genom sång till det egna laget under matchen kan lika snabbt bytas till hat mot motståndaren, helt naturligt i ett hett Stockholmsderby. Att matchen vid inmarsch kommer inrammas av två mäktiga uppvisningar i hyllningar till det egna laget pumpar bara upp spelarna och publik ännu mer.

För att ladda upp inför matchen så ta en titt på FanTV-klippet från senaste derbyt mot Hammarby IF. Bara att njuta.

Matchen i våras slutade 3-1 till Djurgårdens IF, efter att AIK tagit en tidig ledning (Mendes) som sedan vändes genom två snabba mål (Daniel Sjölund 2) för att sen avgöras helt i matchens slutskede (Enrico). Dagen för att ta revansch och närma sig Lennart Johanssons pokal ytterligare är här. NU JÄVLAR!

/Sambuca

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: