lördag 29 september 2007

Inför AIK-GAIS

'Time For Heroes' stod det stort över den Norra läktaren under måndagens derby mot Djurgården. Ett tydligt budskap till topplagen (läs: placering 1-7) i allsvenskan i allmänhet men till spelarna i AIK i synnerhet. Det är nu tid för något lag att visa att man verkligen vill vinna. Det är nu dags att se spelare göra det där lilla extra och våga kliva fram. I derbyt så såg vi två lag som framförallt var rädda för att förlora. Det var viktigare att inte förlora än att vinna. Det blir givetvis speciellt i derbymatcher, och speciellt den här senaste som på förhand kallades det största derbyt genom tiderna, men nu med endast 4 omgångar kvar så är inte bara varje poäng guld värd utan även varje mål. Allsvenskan är rekordjämn och den avgörs med stor sannolikhet i den sista omgången.

Den 23:e omgången inleddes tidigare idag. Djurgården spelade fullständigt ut Örebro hemma på Stockholm Stadion och vann tillslut med 4-1. Spelet var raka motsatsen mot derbyt och spelarna i hemmalaget klev verkligen fram. Konceptet 'Time For Heroes' påvisades. I och med vinsten så sätter Djurgården press på övriga indragna topplag. Kalmar, Elfsborg och Gefle kan inte direkt ha blivit skrämda om de scoutade sin kommande motståndare Örebro i matchen. Örebros mittbackspars insats var av samma klass som Kalmars var när de förlorade två raka matcher med 5-0, dvs. katastrof. Speaking of Elfsborg. De regerande mästarna visade inte direkt "mästartakter" på Grimsta. Istället var det Brommapojkarnas spelare som verkade ha andats in 'Time For Heroes' då man tog en viktig poäng i bottenstriden. Elfsborg är nu 4p efter Djurgården med tre omgångar kvar att spela, ett för stort gap att ta igen ser det ut som.

Så vad kan man dra för slutsatser, för AIK:s del, inför morgondagens hemmamatch mot GAIS. Jo att en poängförlust i det här läget skulle betyda att man lika gärna kan säga hej då till ett eventuellt guld. Det insåg Elfsborgs spelare i den 88:e minuten på Grimsta när BP kvitterade. I årets kryssallsvenska så är det numera bara vinster som gäller… Djurgården har ryckt och imorgon mot GAIS så hoppas jag, och förväntar jag mig, att den svartgula maskinen visar att man vill haka på. Kraven är nu inte längre bara på en vinst utan en storvinst är vad som förväntas imorgon.

GAIS är ett tungt lag att möta likt Kalmar. Dock så har man ett bortafacit som liknar de tre indragna bottenlagens. Det var 2,5 månad sen man lyckades vinna en bortamatch. Motståndet hette Trelleborg. Att de tongivande spelare Ipke Ekong och Richard Ekunde tvingades utgå efter skador i derbyt mot IFK Göteborg senast stärker inte lagets aktier inför matchen. Dessutom så befinner sig laget i vad som kan kallas "ingemansland" med 7p till nedflyttning och 11p till Royal League. AIK har å andra sidan inte förlorat på 8 matcher (6 vinster och 2 förluster) i allsvenskan. Man har heller inte förlorat mot GAIS sen 1991 och inte förlorat hemma på Råsunda sen 1974(!). Om man bara ser till 2000-talets resultat så har AIK vunnit 4 möten och resterande 3 har slutat oavgjort. I rest my case. Att AIK ska vinna är som sagt ett krav.

I hemmalaget så får man nu åter den viktige Kenny Pavey tillbaks medan ytterbacken Jimmy Tamandi är avstängd. En trolig startelva är Örlund, Karlsson-Nisse-Arne-Jonsson, Tjerna-Khari-Dulee-Pavey, Óbolo-Valdemarín. Däremot så hoppas jag att Khari bänkas efter de senaste matchernas insatser och att Tjerna bildar centralt mittfält med Dulee och Rubarth tar vänsterkantsplatsen.

Både Óbolo och Valdemarín står på 2 gula kort var. Med andra ord så riskerar båda avstängning i kommande matcher om man drar på sig ett gult kort framöver. Som det har tidigare nämnts på bloggen så har AIK:s anfallsalternativ minimerats efter Daniel Mendes skada. Alexander Gerndt är den enda renodlade anfallaren som finns bakom argentinarna.

Det är viktigt att få en bra start imorgon om man ska vinna stort. GAIS chans känns som det ligger på fasta situationer, där AIK ibland har slarvat försvarsmässigt, för att sedan försvara en 1-0 ledning med 10 man. Gör AIK det första målet så har man i princip vunnit mot ett lag som GAIS.

Edit: Endast 9311 personer var på Stockholm Stadion när man spelade mot Örebro tidigare idag. AIK har sålt 16000 biljetter inför matchen mot GAIS. Dra slutsatserna själva...

Andra bloggar om: , , , ,

3 kommentarer:

Cliff Hanger sa...

Synd att detta har blivit en ren aik-blogg. Det gör det svårare för mig att skriva kommentarer som uppfattas som positiva och trevliga... ;-) Men jag har trots allt respekt och förståelse för förändringen.

Anonym sa...

Cliff: Du får iaf känna dej hedrad när du spanar in länkarna.

Cliff Hanger sa...

Jo, jag tackar för det. :-)